Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Veel zwarte rook bij brand in monumentale woonboerderij

Goede hulpverlening

In de nacht van 16 januari 2019 woedde er een brand aan de Kennemerstraatweg in Alkmaar. Onze brandweercollega’s werden rond 01.00 uur gealarmeerd. Het betrof een woonboerderij met rieten dak.

Bewoners ontdekken brand

De bewoners hebben de brand zelf ontdekt en hadden de woning al verlaten toen de brandweer aankwam. Zij zijn opgevangen bij buren. De brand was binnen in de woning ontstaan en in het riet van het dak geslagen. De brandweer trachtte in eerste instantie om het dak te redden, maar al snel sloegen de vlammen uit het dak.

Twee hoogwerkers en vier tankautospuiten ter plaatse

De brandweer zette meerdere eenheden in. Met twee hoogwerkers en vier tankautospuiten probeerden zij het vuur te bestrijden en de schade aan het monumentale pand te beperken. Ook het groot watertransport en de ademluchtcontainer werden ingezet.

Meldkamer verstuurt NL-Alert vanwege zwarte rook

Rond kwart voor twee werd er opgeschaald naar GRIP 1. Er stegen namelijk grote zwarte rookwolken op die laag bleven hangen en over de woningen in de buurt dreven. De meldkamer verstuurde een NL-Alert met de oproep om deuren en ramen gesloten te houden en ventilatie uit te zetten. In de omgeving van de boerderij verspreidden zich tevens wat roetdeeltjes als gevolg van de verbranding van het riet.

Pand en bomen op de monumentenlijst

De woonboerderij is een monumentaal pand en stamt uit 1873. Ook 15 lindebomen voor de boerderij staan op de monumentenlijst.

Monumentale delen behouden

Om 03.50 uur werd het sein brand meester gegeven. Het vierkant van de boerderij, de schoorsteen en de gevels stonden nog overeind. Hiermee wist de brandweer het monumentale deel van het pand, zoals de voorgevel, te behouden. De rest van de woning moet als verloren worden beschouwd. De omliggende objecten, zoals de monumentale bomen, hebben geen schade

RUD en Stichting Salvage bieden ondersteuning

De RUD was ook ter plaatse om advies te geven over milieu- en omgevingsaspecten. Stichting Salvage was aanwezig ter ondersteuning van de bewoners.