Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Veel vliegvuur bij brand in restaurant in Egmond-Binnen

Goede hulpverlening

Rond tien voor half 3 in de nacht van 5 januari 2019 kwam er een melding binnen van een brand aan de Oude Schulpweg in Egmond-Binnen. De brandweer rukte met spoed uit naar Gasterij Nieuw Westert, waar een brand onder het dak bleek te woeden.

Veel rook uit het dak

Toen de eerste tankautospuit arriveerde kwam er veel rook uit het dak van de boerderij. Bij nadere verkenning bleek de brand al veel schade te hebben aangericht in het pand en de temperatuur in de boerderij was al hoog opgelopen. De brandweer zette in op het nat houden van de bijgebouwen om overslag te voorkomen.

Vier tankautospuiten en een hoogwerker ter plaatse

In verband met de waterwinning werd er opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. De brandweer bevocht het vuur met vier tankautospuiten en een hoogwerker.

Opschaling naar GRIP 1 in verband met vliegvuur

Rond 4 uur ’s nachts werd opgeschaald naar GRIP 1, omdat er bij de brand veel vliegvuur vrijkwam dat zich verspreidde over het weiland in de richting van woningen. Een extra tankautospuit werd ingezet om het vliegvuur te bewaken en te voorkomen dat dit elders nog een brand zou veroorzaken.

Meldkamer verstuurt NL-Alert met waarschuwing voor vliegvuur en rook

Bij de brand kwam veel rook en vliegvuur vrij. De meldkamer stuurde daarom een NL-Alert uit in de omgeving van de brand met de waarschuwing om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te zetten. Dit advies gold voor omwonenden in een straal van 500 meter. Rond 7.00 uur werd de waarschuwing weer opgeheven.

Brandweer voorkomt overslag naar omliggende panden

Even voor half negen was de brand geblust. Het nablussen duurde nog tot halverwege de ochtend. Het restaurant moet als verloren worden beschouwd. De brandweer wist overslag naar omliggende gebouwen te voorkomen.

PWN Duinbeheer geïnformeerd en enkele wegen afgesloten

Vanwege de locatie van de brand werd ook PWN Duinbeheer op de hoogte gesteld. De Sint Adelbertusweg en de Oude Schulpweg met het aangelegen parkeerterrein werden afgesloten voor het verkeer. Inwoners die het duingebied wilden bezoeken, werden geadviseerd om via Egmond aan Zee of Bakkum te gaan.