Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

KNRM helpt bij brand in restaurant Egmond aan Zee

Samenwerking tijdens crisis

Op donderdagmiddag 16 augustus 2018 brak brand uit in restaurant De Klok in Egmond aan Zee. De eerste melding kwam om 15.33 uur binnen bij onze meldkamer. Omdat daarna de telefoontjes bleven binnenstromen, is besloten om direct op te schalen naar GRIP 1 voor afstemming en coördinatie. Meteen zijn twee tankautospuiten, een hoogwerker en de waterwagen van Egmond via de meldkamer opgeroepen om naar de brand te gaan.

Het pand van Restaurant De Klok ging door de brand helaas verloren. De brandweer zette een kraan in om het gebouw te slopen om zo de brand beter te kunnen blussen. Enkele woningen liepen rook- en waterschade op, maar gelukkig wist de brandweer te voorkomen dat de brand oversloeg naar de omliggende panden.

Veel publiek bij de brand
Toen de eerste ploeg om 15.43 uur aankwam, sloeg de brand al uit het pand. De eerste tankautospuit is aan de zijkant opgesteld, omdat de huizen daar dicht op staan. De brand trok veel publiek. Daarom hielp de politie om mensen op afstand te houden. Daarna kon de tweede tankautospuit ingezet worden aan de voorkant  van het restaurant.

Hulp KNRM voor extra bluswater uit zee
Naast de waterkranen en de waterwagen, gebruikte de brandweer ook bluswater uit zee. Via de meldkamer is de KNRM gevraagd om te assisteren bij het pompen van extra bluswater uit zee met het grootwatertransport. Het kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM heeft de dompelpomp van het grootwatertransport naar de zee gebracht. Naarmate de wind toenam en het tij veranderde, werd het moeilijker om de pomp onder water te houden. Daarom is de pomp verankerd aan de bootwagen van de KNRM.

Inzet ambulance – Twee lichtgewonde personen behandeld en persoon vervoerd
Twee mensen raakten bij de brand lichtgewond met snijwonden en lichte brandwonden. Een persoon werd door de ambulance behandeld, de andere persoon is meegenomen door de ambulance.

NL-Alert vanwege de rook
Bij de brand kwam veel rook vrij die over het dichtbebouwde dorpscentrum dreef. Onze meldkamer stuurde daarom een NL-Alert met daarin de oproep om deuren en ramen te sluiten en ventilatie uit te zetten.

Opvang bewoners bij Hotel Zuiderduin
Vanwege de rook zijn bewoners uit omringende woningen opgevangen in hotel Zuiderduin. De volgende avond konden de meeste bewoners weer thuis slapen. De bewoner van het naastgelegen pand kon nog niet naar huis.


Foto: Maurice Amoureus