Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Van Texel tot Hoorn tot Alkmaar: Zes gemeenten voeren campagne onder vlag Woongemak is Kinderspel

Veiliger leven
kind doet woningcheck op tablet

In oktober 2022 voeren maar liefst zes gemeenten uit Noord-Holland Noord campagne onder de vlag van Woongemak is Kinderspel. De gemeenten Alkmaar, Drechterland, Koggenland, Texel, Hollands Kroon en Hoorn sluiten zich aan bij het project van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, Brandweer Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden en Rode Kruis om hun inwoners te helpen brand en valongelukken te voorkomen.

De invulling van het project verschilt per gemeente maar het uitgangspunt is hetzelfde: samen met lokale partijen inwoners helpen hun huis een stukje veiliger te maken. Met als doel: het risico op brand en valongelukken in en om het huis verkleinen.

Doe zelf de woningcheck

Om zicht te krijgen op wat er verbeterd kan worden in huis, kunnen inwoners zelf een woningcheck doen. Op www.woongemakiskinderspel.nl/woningchecklist ontdekken ze in een paar makkelijke stappen hoe ze het risico op brand of ongelukken in huis nog verder kunnen verkleinen. Toch liever advies van een expert? Dan kunnen inwoners van veel van de deelnemende gemeente ook een woningcheck door de brandweer of het Rode Kruis aanvragen.

Samen aan de slag

Het zijn vaak kleine klusjes in huis die het een stuk veiliger maken. Denk aan het ophangen van koolmonoxidemelders, anti-slipmateriaal onder het vloerkleed en het veilig gebruiken van elektrische apparaten. Woongemakiskinderspel.nl geeft tips en instructies om die klusjes in een handomdraai te klaren. De betrokken organisaties doen daarbij een beroep op alle inwoners om ook elkaar te helpen: bijvoorbeeld door ook een woningcheck te doen bij ouders, vrienden of buren of hen te helpen bij het uitvoeren van de tips. Ook kinderen worden niet vergeten: met speciale lessen op scholen en een woningchecklijst voor kinderen, kunnen zij opa’s, oma’s, tantes en ooms helpen veiliger te wonen.

Inzet lokale organisaties

Voor wie er zelf niet helemaal uitkomt, is hulp beschikbaar. Bij iedere deelnemende gemeente zijn lokale organisaties in kaart gebracht die kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligersorganisaties die klusjes in huis doen, een woonconsulent van de gemeente die advies aan huis geeft of een beweegprogramma dat helpt om vitaal en mobiel te blijven.