Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Brandweer geeft ruim 100 bezoekers veiligheidstips bij (Brand)veilig Wonen Dag

Veiliger leven
Brandweer bij Slimste Huis in Alkmaar

Ruim 100 bezoekers kregen tijdens de (Brand)veilig Wonen Dag in het Slimste Huis in Alkmaar veiligheidstips van de brandweer. Bijvoorbeeld wat de beste plek is om een rookmelder op te hangen en waarom het belangrijk is om binnendeuren te sluiten. De open dag op woensdag 4 mei 2022 werd georganiseerd door Veiligheidsregio Noord-Holland Noord in samenwerking met Espria Ledenverenging.

Rookmelders op elke verdieping

Woningbranden veroorzaken veel leed en schade. Met een aantal kleine en simpele aanpassingen in huis kan veel leed en schade voorkomen worden. Daarom kregen bezoekers tijdens de (Brand)veilig Wonen Dag handige tips om hun huis een stukje veiliger te maken. Denk aan bijvoorbeeld een rookmelder ophangen. Brandweerman Max: ‘Rookmelders kunnen je op tijd waarschuwen als er brand ontstaat. Hang een rookmelder in ieder geval in de gang of op de overloop. Dat is meestal de vluchtroute als er brand ontstaat.’

Onder de bezoekers hadden ouderen met name vragen over de rookmelderverplichting. Vanaf 1 juli zijn rookmelders namelijk wettelijk verplicht op elke verdieping van je woning. Wil je weten hoeveel rookmelders je nodig hebt? En wat de beste plek is om een rookmelder op te hangen? Doe dan de Rookmelderwijzer op rookmelder.nl.

Brandweerman laat rookmelder zien
Kind met VR bril op

Leuke en leerzame activiteiten

Op de foto met een brandweerauto, kleuren en knutselen met de brandweer of met een virtual reality bril ervaren of je de juiste keuzes maakt als er brand ontstaat in huis. Voor jong en oud was er tijdens de open dag genoeg te beleven. Zo ook met de quiz van Woongemak is Kinderspel. Deze quiz leidt bezoekers van het Slimste Huis door de verschillende ruimtes heen met vragen als ‘Waarom is het belangrijk dat een laptop altijd op een harde ondergrond staat, en niet op de bank ligt?’

Meer weten over veilig wonen?

Kom ook naar het Slimste Huis in het Ringers Winkelcentrum in Alkmaar en doe mee aan de quiz van Woongemak is Kinderspel. Bekijk de openingstijden op de website van het Slimste Huis. Of bezoek het Slimste Huis op woensdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur. Dan beantwoorden onze experts van de brandweer al je vragen over brandveiligheid.

Wat is het Slimste Huis?

Het Slimste Huis is een demonstratiewoning in het Ringers Winkelcentrum in Alkmaar, waar iedereen kan ervaringen welke oplossingen er allemaal zijn om comfortabel, gezond en veilig in de eigen woning te blijven wonen. Wil je meer weten over wonen, welzijn en zorg? Dan kun je in het Slimste Huis terecht. Of je nou langskomt voor jezelf of omdat je voor iemand zorgt. We adviseren je graag over de mogelijkheden. Dit varieert van antislip in de badkamer, tot koken op inductie, personenalarmering, een robotstofzuiger en automatische verlichting naast het bed.

Brandweerman geeft informatie aan vrouw en kind
Brandweerman geeft voorlichting aan kinderen