Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Samenwerking hulpdiensten versterken bij grote oefening in Enkhuizen

Samenwerking tijdens crisis
Hulpverleners bleven kalm en doortastend

‘Brand op passagiersschip, meerdere mensen van boord gesprongen, schip bevindt zich voor de haven’, luidde de melding om 19.30 uur op maandag 27 juni. Dit was het startsein voor een grootschalige oefening in de haven van Enkhuizen voor de KNRM, politie, ambulance, brandweer en Rijkswaterstaat. Het doel? De samenwerking tussen land- en waterhulpdiensten versterken.

Snel in actie

De KNRM was binnen enkele minuten ter plaatse. De andere hulpdiensten volgden na zeven minuten. Aan de politie werd het bevel afgegeven om de kade leeg te maken en af te zetten. Het schip dreef ondertussen stuurloos rond. Brandweerslangen werden uitgerold. Er werden diverse pogingen gedaan om aan te meren, maar die mislukten. De snelste en beste oplossing was daarom om ambulance- en brandweermensen per KNRM-boot naar het schip toe te brengen, waarna ze drenkelingen uit het water konden halen.  

Goede samenwerking 

Dankzij de goede samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten lukte het vervolgens om het schip aan wal te krijgen. Passagiers werden toen een voor een van boord gehaald. Terwijl er nog steeds veel paniek was onder de passagiers op het schip en de kade, bleven de hulpverleners kalm en doortastend in hun beslissingen en handelingen.  

Veel bekijks 

Tijdens de oefening waren veel mensen in de omgeving geïnteresseerd in wat er precies gebeurde. Het was namelijk een realistische, indrukwekkende oefening. Er was een serie explosies op de boot geënsceneerd, passagiers waren aan het gillen en zwaaien naar de kade om hulp, en ook nog realistisch geschminkt om verwondingen na te bootsen. In totaal waren er 160 hulpverleners ter plaatse.  

Van groot belang 

Voor het eerst in lange tijd, na de coronaperiode, was het weer mogelijk om een grote oefening zoals deze te organiseren. Alle deelnemers waardeerden dit enorm. Het was leerzaam om de samenwerking tussen land- en waterdiensten weer op te zoeken.  Dat belang werd op 9 juli extra onderstreept, toen een passagier van een tweemaster op het IJsselmeer onwel werd. Ambulancemedewerkers stapten op een KNRM-boot, die over hoge golven snel naar het schip voer. Aan boord konden ze de man stabiliseren. De SAR-helikopter haalde hem daarna met een lier van boord om hem aan land over te dragen aan een andere ambulance. Die bracht hem snel naar het ziekenhuis. De KNRM bracht vervolgens de echtgenote van de man naar het ziekenhuis. Een veelomvattende én succesvolle inzet dankzij een goede samenwerking! 

Bekijk de video van de oefening.

De brandweer oefende samen met KNRM