Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Inwoners tevreden over woningchecks door brandweer

Veilig leven
Foto van brandweer in woning voor een woningcheck

In 2019 voerden we woningchecks uit in meerdere gemeenten. Bij de woningcheck krijgen inwoners advies van de brandweer of het Rode Kruis over eenvoudige maatregelen en andere gewoonten die de woning veiliger maken. Denk bijvoorbeeld aan rookmelders ophangen, pluizenfilters van wasdroger leeghalen en trappen en gangen netjes houden, zodat je niet valt en veiliger kunt vluchten bij brand. Uit de resultaten van nagestuurde enquêtes blijkt dat de inwoners de woningchecks waarderen en de adviezen opvolgen. Kortom: de acties hebben effect.

Meeste inwoners zouden woningcheck aanraden aan anderen

In Schellinkhout gaven 91 inwoners zich op voor een woningcheck. In Egmond-Binnen voerden onze collega’s 94 woningchecks uit. In september stuurden we deze inwoners een enquête. We kregen 86 van de enquêtes ingevuld terug. De GGD analyseerde de resultaten. Bijna alle ondervraagden vonden de woningcheck nuttig. Maar liefst 92% zou de woningcheck aanraden aan anderen.

Aanpassingen in huis na advies van de brandweer

Uit het rapport van de GGD concluderen we verder dat de woningcheck ook een effectief middel is om mensen aanpassingen in huis te laten doen om de veiligheid te vergroten: tweederde van de deelnemers geeft aan aanpassingen te hebben gedaan naar aanleiding van het advies dat ze tijdens de woningcheck kregen. De meest genoemde aanpassingen zijn het plaatsen van een rookmelder en het plaatsen van een koolmonoxidemelder. Ook verlichting aanbrengen bij de trap bleek een veel opgevolgd advies.

Foto van burgemeester Michiel Pijl die een rookmelder tegen een plafond houdt in een woonkamer met twee brandweermenden en de bewoner

Inwoners tonen interesse in veilig wonen

In de enquête peilden we ook of de deelnemers in de toekomst vaker bij dit onderwerp betrokken willen worden. 55% van de deelnemers gaf aan dat zij graag een nieuwsbrief met tips over veilig wonen zouden willen ontvangen. Een nog groter aantal was bereid de brandweer verder te helpen met informatie: 77% vond het goed om per mail benaderd te worden met vragen over veiligheid. Momenteel verkennen we ook de mogelijkheid om ambassadeurs voor het thema Veilig Leven te werven onder inwoners. Vrijwilligers zouden bijvoorbeeld kunnen helpen met het geven van voorlichting in de eigen woonomgeving. Drie deelnemers gaven aan hier meer informatie over te willen ontvangen. Bekijk het volledige rapport.

Woningchecks lopen door in gemeente Bergen en gemeente Schagen

Momenteel worden er nog woningchecks uitgevoerd in Egmond aan den Hoef, waar al meer dan 80 inwoners zich inschreven voor een woningcheck. In Schoorl, Groet en omliggende woonkernen zijn inwoners inmiddels ook uitgenodigd om zich aan te melden voor een woningcheck. Daarnaast voeren we gemeente Schagen nog een woningcheckproject uit dat zich speciaal richt op ouderen die hulp op dit gebied nodig hebben.

Foto van brandweer in woning voor een woningcheck