Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Brandweercollega’s voeren 94 woningchecks uit in Egmond-Binnen

Veiliger leven

Onze brandweercollega’s zijn samen met het Rode Kruis op woensdag 22 mei 2019 een reeks woningchecks gestart in Egmond-Binnen, die uitgevoerd worden in samenwerking met de gemeente Bergen. De woningcheckers geven tips over het brandveiliger maken van de woning en het voorkomen van valongelukken.

Bewoners blij met advies van de brandweer

De eerste woningcheck vond plaats op 22 mei 2019. De woningchecker van de brandweer bekeek samen met de familie de woning en gaf tips over enkele eenvoudige aanpassingen die ze zouden kunnen doen om de kans op brand of een ander ongeluk te verkleinen. Ook ontvingen de bewoners meteen een extra rookmelder en automatisch lampje. De familie was blij met het advies van de woningchecker: “Je denkt natuurlijk dat je alles wel op orde hebt, maar het is toch fijn als iemand er nog naar even kijkt."

Ontmoeting tussen brandweercollega en inwoner bij de eerste woningcheck in Egmond-Binnen

Burgemeester van Bergen getuige van eerste woningcheck

Voor de gelegenheid kwamen ook burgemeester Hetty Hafkamp, brandweerteamcommandant Elleke van Lingen en Frank de Graef van het Rode Kruis een kijkje nemen om getuige te zijn van de eerste woningcheck. Burgemeester Hafkamp vond het goed om te zien dat bij de woningcheck ook gekeken wordt naar valveiligheid: “Brandveiligheid en valveiligheid versterken elkaar. We willen natuurlijk dat iedereen veilig en gezond kan blijven wonen in de gemeente.”

Van Lingen voegt toe: “Het mooie van de woningcheck is ook dat het zowel gericht is op het voorkomen van brand of een valongeluk, als op wat iemand kan doen wanneer er wel wat aan de hand is.” Zo wordt bijvoorbeeld ook gekeken of de bewoners snel en makkelijk het huis kunnen verlaten als er brand uitbreekt.

Foto van de aanwezigen bij de eerste woningcheck in Egmond-Binnen

Brandweercollega’s voeren woningcheck uit bij 94 huishoudens

Na de eerste woningcheck op 22 mei meldden zich nog veel inwoners van Egmond-Binnen zich aan voor de woningcheck. In totaal checkten onze brandweercollega’s in de maanden juni en juli nog 94 woningen in Egmond-Binnen. Hierbij werden in totaal 158 rookmelders en 72 automatische lampjes opgehangen. In september zullen de bezochte inwoners een enquête ontvangen om de effectiviteit van de woningchecks te kunnen meten.

Tips om de woning veiliger te maken

De woningchecks boden we aan in samenwerking met de gemeente Bergen, het Rode Kruis, en de dorpsraad van Egmond-Binnen. Bij de woningcheck adviseert een medewerker van de brandweer of het Rode Kruis hoe de bewoners de woning veiliger kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige maatregelen zoals het ophangen van rookmelders, het wegwerken van kabels en het vrijhouden van de loop- en vluchtroute.

Ook aandacht voor valveiligheid

Bij deze woningchecks is niet alleen aandacht voor brandveiligheid, maar ook voor valveiligheid. Vooral ouderen lopen een verhoogd risico op vallen. In de gemeente Bergen hebben 1286 ouderen letsel opgelopen na een val. Bovendien gaan brand- en valveiligheid hand in hand: een opgeruimde trap en gang verkleinen bijvoorbeeld de kans op een valpartij en zorgen er tegelijkertijd voor dat bewoners bij brand snel en veilig kunnen vluchten.