Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Hoogwerker Den Burg

Basis op orde
hoogwerker Den Burg

Sinds 1 december heeft Texel een nieuwe hoogwerker in gebruik; een bijzonder voertuig. De hoogwerker werkt bijvoorbeeld met zogenaamde blue spots voor de afstempeling. Standplaats is Den Burg.

“Met 32 meter komt hij even hoog als zijn voorganger”, aldus senior specialist brandweerkunde Adri Doppenberg over de nieuwe hoogwerker van post Den Burg. “Maar de wagen – in dezelfde kleurstelling als de nieuwere tankautospuiten van de regio – is dankzij allerlei verbeteringen een bijzonder voertuig geworden. Een ‘blue spot’ projecteert blauw licht op de plek waar je het beste kunt positioneren voor een zo breed mogelijke afstempeling. Voortaan hoeft daarvoor niemand meer uit te stappen. De stempels staan bovendien hoger, breder en daarmee stabieler.” Door verbeterde software zijn bij de nieuwe hoogwerker het oprichten van de hoofdboom, draaien en andere afstellingen tegelijk mogelijk. In minder dan 140 seconden zit men vanaf ingepakt op maximale hoogte. De motor is stiller en door verbeterde isolatie kunnen manschappen zelfs met de sirene aan een gesprek voeren in de cabine. “Op een meter afstand van de opvoerpomp meet je maar 65 decibel, vergelijkbaar met fluisteren”, weet Adri. “Terwijl die dan bij 1.200 toeren per minuut van de automotor 4.500 liter per minuut levert.”

“De generator is zo sterk dat we bij wijze van spreken een complete woning van licht kunnen voorzien”, sluit Adri de opsomming af. “Leverancier Kenbri is trots: zij en wij krijgen complimenten uit heel Nederland.”

hoogwerker
close-up blauw licht