Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Grote duinbrand bij Sint Maartenszee

Goede hulpverlening
brandweermensen blussen de duinen

Op woensdag 7 juni ontstond rond 15.30 uur een duinbrand ter hoogte van camping De Zeester aan de Westerduinweg bij Sint Maartenszee. Een gebied van 200 bij 200 meter werd in de as gelegd.

Brandweer groots uitgerukt

Medewerkers van camping de Zeester zagen de brand als eerst en alarmeerden de brandweer. In deze periode gold het hoogste natuurbrandrisico: Fase 2. Bij een melding van natuurbrand, zoals deze, wordt er een volledig brandweerpeloton ingezet. Zo worden er twee in plaats van (standaard) één speciale tankautospuiten opgeroepen, die dankzij vierwielaandrijving op onverharde paden kunnen rijden én rijdend kunnen blussen. Ook worden er meer crisisfunctionarissen ingezet om het incident te coördineren en zo snel mogelijk af te handelen. Bij deze duinbrand werden bovendien extra eenheden vanuit Kennemerland opgeroepen, voor extra waterwinning.

Indrukwekkend voor omstanders

Een klein half uur later was de brand onder controle, maar het nablussen duurde nog lang. De duinbrand veroorzaakte lange tijd veel rook; daarom riepen we omwonenden op om uit de rook te blijven en de hulpdiensten de ruimte te geven. De schrik zat er ook goed in bij bezoekers van camping de Zeester; de brand kwam erg dichtbij. Gelukkig kon de brandweer snel en goed handelen om erger te voorkomen.

Alert blijven in de natuur

Bij een verhoogde kans op natuurbranden door droogte informeren we inwoners via onze sociale media hoe zij veilig van de natuur kunnen genieten. Wat kunnen zij zelf doen om natuurbrand te voorkomen? En wat als er toch brand uitbreekt? Op onze website vrnhn.nl geven we tips onder ‘Wat kan ik doen bij...’. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om afval in de juiste afvalbakken weg te gooien en direct 112 te bellen als je verdachte zaken ziet.