Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Goede vragen van bezoekers tijdens (Brand)Veilig Wonen Dag

Veiliger leven
Jonge bezoeker beantwoordt vragen over brandveiligheid

Zo’n 120 bezoekers kregen tijdens de (Brand)veilig Wonen Dag in het Slimste Huis in Alkmaar veiligheidstips van de brandweer. Bijvoorbeeld waarom het belangrijk is om binnendeuren te sluiten en losliggende snoeren goed op te bergen. De open dag, op woensdag 19 oktober, organiseerden wij voor de derde keer samen met Espria Ledenverenging.

Bezoekers waren goed voorbereid

Onze brandweercollega’s Max Delissen en Stephan Burgering gaven de bezoekers tips over veilig wonen. “Veel mensen hadden zich goed voorbereid op de open dag”, vertelt Stephan. “Ze stelden goede vragen, zoals waar en hoe ze rookmelders en CO-melders kunnen ophangen en welke blusmiddelen ze nog meer in huis konden halen. Een aantal had zelfs tekeningen van hun eigen huis meegenomen om samen met ons een veilige vluchtroute uit te stippelen.”

Activiteiten voor jong en oud

Bezoekers konden met een virtual reality bril ervaren of zij de juiste keuzes maken bij brand of hun kennis over veilig wonen testen met de quiz van Woongemak is Kinderspel. De quiz – die speciaal voor het Slimste Huis is ontwikkeld – leidt bezoekers van het Slimste Huis door de verschillende ruimtes heen met vragen als ‘Hoe voorkom je valongelukken in de woonkamer?’ en ‘Waarom is het belangrijk dat een laptop altijd op een harde ondergrond staat, en niet op de bank ligt?’

Brandweercollega Max: “Ook voor kinderen was er van alles te beleven. Zo konden ze zich laten schminken, op de foto met de brandweerauto voor Ringers Winkelcentrum of met lego spelen, terwijl wij alle vragen van hun ouders, of grootouders, beantwoordden. Al met al zijn we weer aangenaam verrast door de opkomst en kijken we tevreden terug op de open dag in het Slimste Huis.”

Brandweerauto bij (Brand)veilig Wonen Dag in Alkmaar
Schminken tijdens (Brand)veilig Wonen Dag in Alkmaar

Het Slimste Huis is een demonstratiewoning in het Ringers Winkelcentrum in Alkmaar, waar iedereen kan ervaren welke oplossingen er allemaal zijn om comfortabel, gezond en veilig in de eigen woning te blijven wonen. Of je nou langskomt voor jezelf of omdat je voor iemand zorgt; je kunt er van alles te weten komen over diverse hulpmiddelen. Dit varieert van een antislipmat in de badkamer tot koken op inductie, personenalarmering, een robotstofzuiger en automatische verlichting naast het bed.

Meer weten over (brand)veiligheid in huis? Kijk op woongemakiskinderspel.nl.