Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Code rood vanwege storm Poly tijdens de ochtendspits

Samenwerking tijdens crisis
brandweer haalt boom van de weg

Het KNMI zag de zomerstorm Poly aankomen, maar waar en hoe extreem het zou worden, was nog zeer onzeker. Woensdagochtend 5 juli om 7:52 uur, midden in de ochtendspits, verscheen de melding op het twitteraccount van de KNMI "Nu code rood in Noord-Holland, Flevoland, Friesland en IJsselmeergebied vanwege storm Poly. Onderneem actie vanwege zeer zware windstoten". Onze brandweervrijwilligers werden uit voorzorg opgeroepen om allemaal naar hun kazerne te komen.

De storm brak los

De storm brak inderdaad los en zorgde voor veel ellende en schade. Rond 8:30 uur vielen bomen tussen en over de auto's op de A9 tussen Akersloot en Uitgeest. Vrachtwagens vielen om. Dit deel van de A9 werd daarom afgesloten. Rijkswaterstaat adviseerde om niet de weg op te gaan. De NS besloot tegen 08.00 uur het treinverkeer geleidelijk stil te leggen in onze provincie. Middelbare scholen bleven gesloten of hielden hun leerlingen juist binnen. Om 9:07 uur verstuurde onze 112-meldkamer een NL-Alert om mensen te vragen om binnen te blijven en alleen 112 te bellen bij levensgevaarlijke situaties.

Veel incidenten in onze regio

In Waarland ontstond een gaslekkage doordat een omvallende boom een gasleiding meetrok. In Enkhuizen werden 25 woningen ontruimd, omdat iepen omvielen en nog meer bomen dreigden op de huizen te vallen. Inwoners werden opgevangen in een hotel. Op- en afritten van de A7 bij Hoorn werden in beide richtingen afgesloten vanwege omgewaaide bomen. In Oudorp werd een straat uit voorzorg ontruimd en werden de mensen opgevangen in de school. Een greep uit de vele incidenten in onze regio.

Acties om overbelasting meldkamer te voorkomen

Om overbelasting van onze meldkamer te voorkomen vroegen we mensen om alleen 112 te bellen bij levensbedreigende situaties. Maar omdat het 112-netwerk toch overbelast dreigde te raken, startte de stafsectie brandweer in Alkmaar de zogeheten 'decentrale uitgifte' op. Meldingen die binnenkomen bij de 112-meldkamer, maar die niet levensbedreigend zijn, zoals een omgewaaide boom op een doorgaande weg of een boom tegen een gevel van een woning, leiden we door naar deze decentrale uitgifte. Rond 15:00 uur had de stafsectie brandweer tussen de 350 tot 400 meldingen afgehandeld. Brandweerploegen boden ook meteen ter plaatse hulp die op dat moment nodig was.

Rond 12:30 uur werd het weeralarm ingetrokken; de storm nam af. Wel waarschuwden we mensen om nog voorzichtig te zijn. Overal lagen nog bomen en takken over de wegen die nog niet meteen konden worden opgeruimd. Ook in de bossen en parken was nog het gevaar dat bomen of takken toch nog zouden vallen.