Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Basis op orde: CoPi-oefeningen met TESO

Goede hulpverlening
In onze Mobiele Commando Uni (MCU) overleggen verschillende vertegenwoordigers van de hulpdiensten, samen met de Voorlichter van Dienst en Informatiemanager. Dit verloopt altijd volgens een vaste structuur, om het incident zo snel en goed mogelijk af te handelen.

Op 21 en 22 juni organiseerde team Risico- en Crisisbeheersing gezamenlijk met de TESO een aantal CoPI-oefeningen in het teken van ‘de basis op orde’. Het Commando Plaats Incident (CoPI) is een team dat vanaf GRIP 1 ter plaatse leidinggeeft bij de bestrijding van een incident, vanuit onze Mobiele Commando Unit (MCU). Voor deze oefeningen was de MCU opgesteld naast de kade van de TESO, in Den Helder.

Het scenario: brand aan boord

Tijdens een overtocht met de TESO naar Texel ontstaat er een brand in het restaurant. Er ontstaat paniek, waardoor een aantal mensen gewond raken. De BHV van de TESO onderneemt een bluspoging, maar deze is niet effectief vanwege de grote hoeveelheid rook. De TESO slaat alarm, belt met de brandweer en besluit terug te varen naar Den Helder. Als de veerboot kan aanmeren kunnen de hulpdiensten aan boord. Bij een verkenning wordt een overleden en een gewond persoon gevonden. De politie besluit er een ‘plaats delict’ van te maken, waardoor niet alle passagiers meteen van boord kunnen. Ondertussen is er verkeerschaos ontstaan. Alles leidt, logischerwijs, tot veel media-aandacht.

Goede samenwerking van belang

Deze flitsramp heeft naar verwachting een langdurige impact op de inwoners, bedrijven en recreanten. Het was voor deze oefening daarom belangrijk om snel op- en af te schalen én goed de nafase en overdracht naar de gemeente te oefenen. Bovendien was het van belang om kennis te maken met de TESO, als directe verbinding met Texel. Het is goed om te weten hoe zij werken bij incidenten, welke problemen zij ervaren als een van hun veerboten uitvalt en hoe wij hen in een crisis kunnen bijstaan. 

Leden van het CoPI

Het CoPI-team bestaat in basis uit een Leider CoPI, Taakcommandant Brandweer, Officier van Dienst (OvD) Bevolkingszorg, OvD Geneeskundig, OvD Politie, Voorlichter van Dienst, Informatiemanager, Geo-informatiemedewerker en naar behoefte liaisons van organisaties en partners die bij het incident betrokken zijn. Zij komen geregeld samen in de MCU voor een gestructureerd en oplossingsgericht overleg om het incident zo snel en goed mogelijk af te handelen. Het is daarom ook zo belangrijk om dit regelmatig te oefenen.