Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Brandweeroefening op het strand: obstakels en verborgen gevaren

Samenwerking tijdens crisis
Brandweeroefening op het strand: obstakels en verborgen gevaren

Bewoners van de zomerhuisjes op het strand van Castricum klopten begin 2019 bij de brandweer aan met vragen over de brandbestrijding direct aan zee. In april 2019 vonden daarop twee grote brandweeroefeningen plaats op het strand van Castricum. Het scenario: een zeer grote brand bij een strandhuisje veroorzaakt door een barbecue.

Brandweeroefening op het strand: obstakels en verborgen gevaren

Korpsen uit de verre omgeving sluiten zich aan bij oefening

Aan de oefeningen deden vijf verschillende brandweerkorpsen mee. Brandweercollega’s uit Castricum, Limmen en Egmond werkten samen om de fictieve brand te blussen. Daarnaast kwam er ondersteuning uit de regio Kennemerland: ook brandweerploegen uit Uitgeest en Beverwijk deden mee met deze oefening.

brandweerauto met aanhanger rijdt het strand op

In totaal betekent dit bij iedere oefening zo’n 45 brandweermensen, vier bluswagens, twee waterwagens, een motorspuitaanhanger en 4x4-verkennersvoertuigen, waarvan sommige met aanhanger.

Samenwerking tussen de korpsen verloopt soepel

Een belangrijk doel van de oefening was om de samenwerking en communicatie tussen de verschillende korpsen te ervaren. De postcommandant van Egmond aan Zee, die bij één van de oefening bevelvoerder was, vertelt: “Het was een mooie en buitengewoon nuttige oefeninzet. We oefenen niet veel op het strand en al helemaal niet in samenwerking met buurkorpsen, dus het was geen alledaagse oefening.

We hebben direct na aankomst de collega’s van Castricum geholpen met een denkbeeldige inzet op een van de huisjes en moesten daarna samen met Beverwijk een duinbrand te lijf, waarbij we om de beurt blusten en water tankten.”

Brandweeroefening op het strand: obstakels en verborgen gevaren

Een bijzondere locatie met unieke uitdagingen

Deze oefening was ook een belangrijke gelegenheid om bekend te raken met de bijzondere locatie. Brandbestrijding op het strand kent namelijk unieke uitdagingen. Zo moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de bandenspanning van de bluswagen, vertelt een brandweerchauffeur uit Castricum:  “Die moet van 7,5 naar 3 bar worden gebracht met inflators. Die dingen brengen we aan vijf minuten voor we op het strand arriveren, waarna de banden tijdens het laatste stuk langzaam zachter worden. Belangrijk, want met zachte banden heb je grip en anders kun je zomaar vastlopen in het zand. Je moet er niet aan denken dat dat in het echt gebeurt. Dat kan fatale gevolgen hebben. Bovendien blokkeer je dan de toegang voor andere eenheden.”

Brandweeroefening op het strand: obstakels en verborgen gevaren
Brandweeroefening op het strand: obstakels en verborgen gevaren

Verborgen gasflessen

Daarnaast waren er nog andere uitdagingen. De huisjes stonden dicht op elkaar en onder de huisjes stonden gasflessen. Dat is belangrijk om in kaart te hebben: “Als het een keer echt raak is, dan moeten we daar uiterst behoedzaam opereren. En dan moet je toch echt een beeld hebben van wat je te wachten staat,” aldus de oefenleider.


Het Noord-Hollands Dagblad was ook bij een van de oefeningen aanwezig en schreef er dit artikel over.

Twee brandweerauto's en brandweermensen staan op het strand met de zee op de achtergrond