Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Brandweer bestrijdt zeer korte, heftige woningbrand in Zuidschermer

Goede hulpverlening

Op zondag 21 april 2019 even voor half 7 ’s ochtends ontving onze meldkamer een melding van een woningbrand aan de Laanweg in Zuidschermer. De brandweer ging met meerdere eenheden uit Ursem en Alkmaar ter plaatse om het vuur te bestrijden.

Al flinke brand onder de kap bij aankomst brandweer

Bij aankomst van de brandweer hadden de bewoners de woning al verlaten. Vanaf buiten zag de blusploeg wat rook uit de rieten kap van de woonboerderij komen. Toen onze brandweercollega’s de woning binnengingen om de situatie te verkennen, bleek er echter al een flinke brand te woeden vanaf de eerste verdieping tot de nok. 

Binnen half uur boerderij volledig in brand

Rond kwart voor 7 stond de boerderij al volledig in brand en schaalde de brandweer op naar grote brand. Meerdere brandweereenheden, waaronder een hoogwerker, waren ter plaatse om het vuur te bestrijden. Even voor 7 uur werd duidelijk dat de woning en een bijbehorende schuur als verloren moesten worden beschouwd. De brandweer zette in op het behoud van de drie loodsen achter de woning.

Loodsen achter woning gespaard gebleven

Er kwam een kraan ter plaatse om de laatste resten van de woning om te gooien, zodat de brandweer de opeengehoopte resten hout en riet beter kon afblussen. Ook zorgde de kraan ervoor dat de instabiel geworden muren geen gevaar meer konden opleveren. Om 10 uur was de brandweer klaar met nablussen. De drie loodsen zijn behouden gebleven.

Ook ambulance, politie, Liander en Salvage ter plaatse

Naast de brandweer was er uit voorzorg ook een ambulance aanwezig. Deze hoefde niet te worden ingezet. De politie zorgde daarnaast voor het afzetten van de weg. Liander kwam ter plaatse om het gas af te sluiten en Stichting Salvage ondersteunde de bewoners bij de schadeafwikkeling.