Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Molen Ceres in Bovenkarspel in brand tijdens jaarwisseling

Basis op orde

Tijdens afgelopen jaarwisseling werd de brandweer rond de klok van tien uur ’s avonds opgeroepen van een brand. De 19-eeuwse molen ‘Ceres’ aan de Broekerhavenweg in Bovenkarspel stond in brand. Toen de eerste ploeg arriveerde, sloegen de vlammen al uit de molen. Daarna werd direct opgeschaald naar grote brand. Uiteindelijk gingen drie brandweerauto’s en een hoogwerker van de brandweerposten in Bovenkarspel, Enkhuizen, Westwoud en Venhuizen/Hem de vuurzee te lijf. De brandweer probeerde omliggende gebouwen en het geraamte van de molen te behouden. En dat is gelukt, het houten skelet van de molen staat nog overeind. De graanmolen dateerde uit 1848 en maalde sinds de restauratie weer tarwe en spelt. Daarnaast was de molen een trouwlocatie in de gemeente Stede Broec.

Al snel kwam er veel publiek op de brand af. De molen is een historische blikvanger en staat midden in het dorp. Een geluk bij een ongeluk was dat het niet met staaldraad aan de constructie was bevestigd, maar met touwtjes. Zodra die doorbrandden, viel het riet naar beneden. Mede doordat dit gebeurde, bleef de constructie van de molen – zwaar gehavend, dat wel – overeind staan. Bij de bestrijding van het vuur ging ook veel aandacht uit naar de directe omgeving. Zorgbakkerij De Molenwiek kon worden behouden door het pandje voortdurend nat te houden. Rond middernacht was het vuur goeddeels gedoofd en schaalde de brandweer af. 

Zwartgeblakerd

Uren later bleek bij daglicht hoe groot de schade was. Van de molen resteerde slechts een zwartgeblakerd geraamte. De impact op het dorp is groot. Behalve een favoriete trouwlocatie was de Ceresmolen een opleidingsplaats voor aspirant-molenaars, leverancier van meel voor De Molenwiek én een plek waar talloze schoolklassen kennis maakten met Nederlands erfgoed.

Foto van de molen Ceres tijdens de brand
Foto van molen Ceres na de brand