Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

KIWA ingeschakeld wegens vermoeden van asbest bij brand in Oudkarspel

Samenwerking tijdens crisis
brand aan de Laanweg in Oudkarspel

Op 13 februari 2019 om 06.53 uur werd onze meldkamer gealarmeerd voor een brand aan de Laanweg in Oudkarspel. De brandweer rukte groots uit om de brand te bestrijden en overslag naar nabijgelegen woningen te voorkomen.

Brandweer treft uitslaande brand in meerdere loodsen aan

Het bleek te gaan om een brand in een aantal loodsen. Er waren geen personen meer aanwezig in het pand. Bij aankomst van de brandweer woedde de brand al in meerdere loodsen en sloegen de vlammen uit het dak. De politie was ook reeds ter plaatse en zette de oost- en westzijde van de Laanweg af.

Meerdere voertuigen en tientallen brandweercollega’s uit de omgeving bestrijden brand

De brandweer zette onder andere vijf tankautospuiten, een hoogwerker en het grootwatertransport in om de brand te blussen. Tientallen brandweercollega’s van onder andere de brandweerposten in Schagen, Heerhugowaard, Zuid-Scharwoude en Warmenhuizen rukten uit om te helpen bij het bestrijden van de brand.

brand aan de Laanweg in Oudkarspel

Meldkamer verstuurt NL-Alert wegens dikke zwarte rook

Bij de brand kwam veel zwarte, dikke rook vrij, die zich in de richting van de camping De Boomgaard bewoog. Daarom werd om 7.52 uur een NL-alert verstuurd in de omgeving van de brand met de waarschuwing om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. Deze waarschuwing bleef tot 11.10 uur van kracht. Rond dat tijdstip verstuurde onze meldkamer opnieuw een NL-Alert om omwonende te informeren dat de ramen en deuren weer open mochten.

brand aan de Laanweg in Oudkarspel

Elf omliggende woningen ontruimd

Vanwege de rookverspreiding en uit voorzorg werden elf woningen in de buurt van de brandlocatie ontruimd. Deze omwonenden zijn opgevangen in hotel De Buizerd in Oudkarspel.

Geen bedreiging voor camping en dorp

Twee meetploegen verrichtten op verschillende locaties in de omgeving metingen, onder andere bij de nabijgelegen camping, en de basisschool en woonboerderij in het dorp. De rook was hier te zien en te ruiken, maar vormden geen bedreiging voor de inwoners doordat de rook relatief hoog over trok. Door de gekozen blusstrategie wist de brandweer namelijk te voorkomen dat de rookwolk laag bleef hangen.

KIWA ter plaatse wegens vermoedens van asbest

Wegens de eigenschappen van het pand, vermoedde de brandweer dat er bij de brand asbest vrij zou kunnen komen. De brandweer trof daarom voorzorgsmaatregelen, zoals het afzetten van het gebied en het ontsmetten van de hulpverleners om verspreiding van eventuele asbest te voorkomen. KIWA, de organisatie die gespecialiseerd is in asbestonderzoek, kwam ter plaatse om de aanwezigheid van asbest te onderzoeken.

Slachtoffers bijgestaan door Stichting Salvage

Rond 10.30 uur gaf de brandweer het sein brand meester. De loodsen moeten als verloren worden beschouwd. De eigenaren van het pand werden bijgestaan door Stichting Salvage, die tijdens de brand al ter plaatse was. 

Woningen blijven gespaard

brand aan de Laanweg in Oudkarspel

De omliggende woningen zijn gespaard gebleven. Rond 11.00 uur konden de geëvacueerde omwonenden weer terug naar huis. Wel werden zij gewaarschuwd nog niet de tuin te betreden in verband met het asbestonderzoek dat op dat moment nog niet was afgerond.

 

Foto's: Inter Visual Studio