Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Brandweer geeft bijna 200 bezoekers veiligheidstips bij Brandveiligheidsdag in het Slimste Huis in Alkmaar

Veiliger leven
Bezoekers kijken naar het rookhuisje waarin fictief brand ontstaat

Onze brandweercollega’s gaven tijdens de Brandveiligheidsdag in het Slimste Huis in Alkmaar bijna 200 bezoekers tips over veilig wonen. Denk aan bijvoorbeeld rookmelders ophangen op elke verdieping van je woning, of een sensorlampje plaatsen bij de trap. De open dag op vrijdag 22 oktober 2021 werd georganiseerd door Veiligheidsregio Noord-Holland Noord in samenwerking met Espria Ledenverenging.

Benieuwd hoeveel jij weet over veilig wonen? Kom ook naar het Slimste Huis in het Ringers Winkelcentrum in Alkmaar en doe mee aan de quiz van Woongemak is Kinderspel. Bekijk de openingstijden op de website van het Slimste Huis.

Handige tips voor een veilig huis

Woningbranden en valongelukken veroorzaken veel leed en schade. Met een aantal kleine en simpele aanpassingen in huis, zoals het ophangen van rookmelders en plaatsen van goede verlichting, kan veel leed en schade voorkomen worden. Tijdens de Brandveiligheidsdag kregen bezoekers daarom handige tips om hun huis een stukje veiliger te maken. Bijvoorbeeld door middel van de quiz van Woongemak is Kinderspel: de quiz leidt bezoekers van het Slimste Huis door de verschillende ruimtes heen met vragen als ‘Hoe voorkom je valongelukken in de woonkamer?’ en ‘Waarom is het belangrijk dat een laptop altijd op een harde ondergrond staat, en niet op de bank ligt?’

Leuke en leerzame dag voor jong en oud

Bezoekers konden met een virtual reality bril ervaren of zij de juiste keuzes maken als er brand ontstaat in huis. Ook voor kinderen waren er leuke activiteiten: zo konden ze verkleed als brandweerman of -vrouw op de foto, kleuren en knutselen met de brandweer, of zich laten schminken. De brandweer bracht ook het belang van het sluiten van deuren in de woning onder de aandacht. Dat demonstreerde onze brandweercollega Stephan met behulp van een houten huisje, waarin ‘brand‘ ontstaat in de eetkamer en de rook zich snel verspreidt door de verschillende ruimtes van het huisje.

Petra Abma, teamcommandant regio Alkmaar, verwelkomt de eerste bezoekers
Een bezoeker ervaart brandveiligheid door een virtual reality bril
Bezoekers kijken naar het rookhuisje waarin fictief brand ontstaat