Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Zeer grote brand in basisschool Het Driespan in Enkhuizen

Samenwerking tijdens crisis
Zeer grote brand in basisschool Het Driespan in Enkhuizen

Op zaterdag 14 oktober 2017 ontstond aan het einde van de middag een zeer grote, uitslaande brand in basisschool Het Driespan aan de Flosbeugel in Enkhuizen. Helaas was de school niet meer te redden. De naastgelegen kinderopvang Berend Botje kon wel aan de vlammen ontsnappen.

Ramen en deuren dicht vanwege de rook

De brand ging gepaard met veel rook. Buurtbewoners werden daarom geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Ook verzonden we een NL Alert met dezelfde boodschap. Acht woningen zijn zelfs nog ontruimd: de bewoners konden terecht in sporthal De Drecht, maar de meesten vonden onderdak bij vrienden en familie.

Veel brandweerkorpsen ter plaatse

Brandweer Enkhuizen was als eerste ter plaatse. Zij kregen al snel assistentie van veel andere korpsen uit de regio: Stede Broec, Andijk, Westwoud, Hoorn, Wognum en Wervershoof. Ze konden het vuur binnen het pand niet bestrijden vanwege de hitte. Daarom sloegen ze al snel ramen in en maakten ze een gat in het dak om de hitte te kunnen laten ontsnappen. Zo deden ze er alles aan om de rook uit het gebouw te krijgen en zodoende de brandhaard te kunnen lokaliseren. Uiteindelijk zijn onze brandweercollega’s tot middernacht bezig geweest met het blussen. De school moest helaas als verloren worden beschouwd.

Emoties waren groot

Schooldirecteur Wilco Dam en een aantal leerkrachten kwamen snel naar de school toe gegaan toen ze het nieuws te horen kregen. Ook burgemeester Jan Baas van Enkhuizen was snel ter plaatse. “Je kan er nog niet veel van zeggen, maar ik schat wel in dat we voor de kinderen iets moeten regelen voor maandag. Het is triest, want het is hun eigen plek, waar ze elke dag naar toe gaan.’’ De emoties bij de kinderen die hun school zagen afbranden waren vanzelfsprekend groot.

Directeur Berend Botje bedankt onze brandweercollega’s

Onze brandweercollega’s hebben er ook alles aan gedaan om overslaan naar omliggende panden te voorkomen. Dat is gelukt! Een bijgebouw van de school én de naastgelegen kinderopvang Berend Botje konden dankzij onze brandweercollega’s aan de vlammen ontsnappen. Alien Alberts, algemeen directeur van Berend Botje, was daar heel blij mee. Zij stuurde ons een mail waarin ze onze brandweercollega’s bedankt voor hun inzet:

“Vooral dankzij goed en snel optreden van de brandweer is ons kindercentrum daar bewaard gebleven. Daar zijn wij heel blij mee. Ik wil dan ook graag de brandweer, en dan vooral de brandweermannen die er zaterdagavond/nacht waren, bedanken voor hun moed en inzet.”

Foto's: Regio West-Friesland

Zeer grote brand in basisschool Het Driespan in Enkhuizen