Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Twee meldkamercentralisten delen hun kennis in Turijn, Italië

Samenwerking tijdens crisis

Van 13 september tot 16 september 2017 werd in Turijn het jaarlijks Europees Congres ‘EURO NAVIGATOR’ gehouden: een congres over Openbare Orde en Veiligheid, speciaal voor meldkamercentralisten in Europa. Twee meldkamercentralisten ambulancezorg, Gea van Elk en Tina Swaager, waren uitgenodigd om hun kennis te delen met hun vakgenoten.

Presentatie over ambulancemeldingen op Texel: een uniek gebied in onze regio

Gea en Tina, beiden al meer dan 50 jaar centralist, kozen ervoor hun ervaringen te delen over ambulancemeldingen op Texel. In dit unieke gebied in onze regio moet je namelijk vaak improviseren als centralist. Er rijden twee ambulances, dus als ze allebei ‘bezet’ zijn moet je snel een oplossing bedenken als er nóg een persoon spoedeisende hulp nodig heeft. De samenwerking met huisartsen op het eiland is dan bijvoorbeeld belangrijk. Ook onze samenwerking met de TESO, Reddingsbrigade en KNRM is van belang. Bovendien is er geen ziekenhuis op het eiland, dus slachtoffers moeten snel naar het vaste land kunnen worden gebracht als dit nodig is.

Toehoorders enthousiast

De toehoorders waren enthousiast over het verhaal van Gea en Tina. Team Communicatie heeft hen geholpen met de presentatie, onder andere met het aanleveren van cijfers. Texel wordt ieder jaar door een groot aantal toeristen bezocht, in 2016 was dit aantal maar liefst 2.037.714, wat ook resulteert in veel overvaarten door de TESO en veel ambulance-inzetten. Ook vertelden Gea en Tina over hun eigen ervaringen met ambulance-inzetten op Texel. Zo zijn er soms omstandigheden waarbij de TESO niet vaart. Dan is het belangrijk dat de KNRM bijspringt.

Leren van elkaar

Natuurlijk konden Gea en Tina ook van andere centralisten leren. Zo konden ze zien hoe Italiaanse collega’s te werk gaan in hun meldkamer in Turijn. Deze stad grenst een groot gebergte, dus er is altijd een centralist aanwezig die meldingen in dat gebied aanneemt en een helikopter kan inzetten en begeleiden. Een uniek gebied met een eigen gebruiksaanwijzing; ook vergelijkbaar met Texel!

Gea en Tina vonden het een eer om rond te mogen lopen als sprekers op het congres en hebben er dan ook van genoten. Nieuwsgierig naar hun presentatie? Bekijk de PowerPoint hieronder.