Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Inzet ambulances bij verdrukking in uitgaansgelegenheid tijdens Paasvee

Veiligere evenementen
Inzet ambulances bij verdrukking in uitgaansgelegenheid tijdens Paasvee

Op woensdag 21 maart 2018 was het zoals ieder jaar groot feest in Schagen tijdens het traditionele Paasvee. In uitgaansgelegenheid Alpha waren die avond zo’n duizend feestvierders binnen. Op een druk moment voelden enkele bezoekers zich niet lekker. Zij gingen volgens de eigenaar op de grond zitten op het smalste deel van de tweede verdieping. Andere bezoekers struikelden over deze mensen en vervolgens vielen steeds meer mensen over elkaar. In het gedrang raakten mensen verdrukt, konden ze niet meer overeind komen en brak paniek uit.

Situatie onder controle

Negen mensen raakten door de verdrukking gewond. Eén persoon is met druk op de borst met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De andere mensen bleken lichtgewond. Zij werden opgevangen in de brandweerkazerne van Schagen en ter plekke door ambulancepersoneel behandeld. De door de meldkamer opgeroepen traumahelikopter hoefde gelukkig niet in actie te komen en kon weer omkeren. Om 20.00 uur konden we via ons Twitter-kanaal @VRNHN melden dat de uitgaansgelegenheid weer open was en dat de situatie onder controle was.

Afspraken maken en klaarstaan tijdens evenementen

Tijdens dit incident is de Alpha met hulp van de politie ontruimd en werd de omgeving vrijgehouden voor de hulpdiensten. Bij evenementen als Paasvee staan vaak extra ambulances en andere hulpdiensten paraat, zoals in de voorbereiding is afgesproken. Afgelopen Paasvee zagen we weer hoe belangrijk het is dat we afspraken maken en klaarstaan tijdens evenementen.