Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Inwoners Schellinkhout aan de slag met veiligheidstips

Veiliger leven
verlichting bij trap

Een actie van de gemeente Drechterland, het Rode Kruis en de brandweer om veiligheid in woningen te bevorderen, heeft daadwerkelijk effect gehad. Dat blijkt uit een rapport van de onderzoeksafdeling van de GGD over de actie. In 2019 werden woningchecks uitgevoerd in de dorpskern Schellinkhout en werd een online campagne gevoerd in de gemeente. Inwoners waardeerden de actie en volgden tips op, aldus het rapport.

Woningchecks in Schellinkhout

In 2019 gaven 91 inwoners van Schellinkhout zich op voor een woningcheck. Uit de enquêtes blijkt dat bijna alle ondervraagden de  woningcheck nuttig te vinden. Maar liefst 92 procent zou de woningcheck aanraden aan anderen. Twee derde van de deelnemers geeft aan aanpassingen te hebben gedaan naar aanleiding van het advies dat ze tijdens de woningcheck kregen. De meest genoemde aanpassingen zijn het plaatsen van een rookmelder en het plaatsen van een koolmonoxidemelder.

Burgemeester Michiel Pijl: “Meedoen aan deze pilot van de veiligheidsregio is blijkbaar een goede keuze geweest want veel inwoners ervaren de informatie als nuttig. Fijn om te lezen uit het onderzoek van de GGD dat adviezen ook worden opgevolgd. We gaan nu inventariseren in welke dorpskern we deze geslaagde actie kunnen uitrollen.”

Informatie over valongevallen

Bij de woningchecks door de brandweer en het Rode Kruis werd voor het eerst advies gegeven over het voorkomen van valongevallen. Zo bleek ook het aanbrengen van verlichting bij de trap een veel opgevolgd advies. Toch valt er nog veel te verbeteren aan de veiligheid van de trap, bijvoorbeeld een leuning aan beide kanten. Dit is tevens belangrijk om veilig te kunnen vluchten bij brand. De brandweer geeft tips over het voorkomen van valongelukken, omdat deze een steeds groter probleem worden. Zo overleden er in 2018 in Nederland 4628 mensen aan de gevolgen van een val. De meeste valongelukken gebeuren in huis.

Online campagne

De online campagne was – evenals de woningchecks – gericht op het geven van tips om de woning veiliger te maken. De tips waren gericht op het voorkomen van leed door brand en (val)ongelukken in huis. Denk aan rookmelders ophangen, de filter van de droger bij elke droogbeurt schoonmaken (de wasdroger is een grote veroorzaker van brand) en goede verlichting bij de trap. De online woningcheck en de tips zijn te vinden op www.woongemakiskinderspel.nl