Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Burgemeester Hafkamp onthult 1.000ste AED bij brandweerkazerne Schoorl

Veilig leven
Burgemeester Hafkamp en directeur van de VRNHN Martin Smeekes houden de duizendste AED vast met brandweermensen en medewerkers om zich heen

Dinsdag 25 februari onthulde burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen om 16:00 uur de duizendste AED in Noord-Holland Noord. Goed nieuws, want hoe sneller je een AED inzet bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans. Deze duizendste AED hangt aan de buitenkant van de brandweerkazerne in Schoorl. De AED is een afscheidscadeau van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord aan burgemeester Hafkamp, als dank voor haar onmisbare inzet voor het burger-AED Netwerk. Mevrouw Hafkamp gaat in maart 2020 met pensioen.

Via het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu werd in 2019 in Noord-Holland Noord maar liefst 414 keer de hulp van burgerhulpverleners bij een hartstilstand ingeroepen. Nederland is wereldwijd koploper in reanimatie, dankzij het BurgerAED-netwerk. Dat burgernetwerk is in 2009 gestart in Noord-Holland Noord. Intussen telt Noord-Holland Noord 7550 burgerhulpverleners. Aanvankelijk heeft de veiligheidsregio Noord-Holland Noord dit project opgezet met als doel om in uitgestrekte plattelandsgebieden toch op tijd te kunnen starten met reanimatie bij een hartstilstand. Intussen is in heel Nederland het BurgerAED-netwerk uitgerold en volgt inmiddels ook de rest van Europa. Direct reanimeren door omstanders verdubbelt de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand. Hun kwaliteit van leven na afloop is over het algemeen goed.                                                                                                                  

AED-Burgerhulpverlener via oproepsysteem HartslagNu

Als burgerhulpverlener sta je aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand in je buurt krijg je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan. De overlevingskans is het grootst als er binnen 6 minuten iemand reanimeert en een AED aansluit. De ambulance gaat ook onderweg, maar is zelden binnen 6 minuten ter plaatse.  

AED aanmelden 

Hoe meer bedrijven hun AED aanmelden bij het reanimatie-oproepsysteem van HartslagNu, hoe beter de dekking. 

 

Ga naar www.HartslagNu.nl voor meer informatie.