Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Brandweer Castricum Brandweer oefende bij kinderdagverblijf Kindergarden

Veiligere gebouwen
Brandweer Castricum Brandweer oefende bij kinderdagverblijf Kindergarden

Op dinsdagavond 31 oktober oefende de Castricumse brandweer bij kinderdagverblijf Kindergarden aan het Kortenaerplantsoen. De leiding van het kinderdagverblijf vroeg hierom, want ze wilden een ontruiming oefenen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn in geval van nood.

Brandweer Castricum deelde dit verhaal, met foto’s, op hun Facebookpagina.

Brandalarm

Om 19:50 ging het brandalarm af in het gebouw. Het scenario: rond 16:00 uur ’s middags staat één ruimte helemaal vol met rook: een brandmelding. De brandweer had de ruimte gevuld met rook en had zeven kleine poppen (slachtoffertjes) verstopt in die ruimte. Ook hadden ze een brandhaard gesimuleerd in dezelfde ruimte. In alle andere ruimtes en buiten in de tuin waren ballonnen verstopt, die ook moesten functioneren als kinderen die op tijd gered moesten worden door alle leidsters.

Slachtoffers redden

De leidsters hebben alle ballonnen veiliggesteld en de brandweer werd bij de ingang opgevangen. Zij konden direct aan het werk, want de leidster miste nog zeven kinderen: allemaal nog aanwezig in de kamer die volstond met rook. Al snel werden de eerste slachtoffertjes naar buiten gebracht en aan de inmiddels gearriveerde ambulancedienst overgedragen. Binnen korte tijd waren alle slachtoffertjes in veiligheid gebracht en was de brand geblust. Daarna kon het sein brandmeester worden gegeven aan de alarmcentrale. En was het einde van de oefening voor de brandweerlieden.

Ervaring opdoen

Daarna werd de ruimte weer vol gezet met rook en konden de leidsters in tweetallen naar binnen om ook in de rook op zoek te gaan naar de slachtoffertjes om zo te kunnen ervaren wat het beeld is bij een echte brand met rookontwikkeling. Nadat de leidsters hun ervaringen onderling hadden gedeeld en de oefening was geëvalueerd, konden de medewerkers van Kindergarden en de brandweer terugkijken op een zeer geslaagde oefening!

Foto’s: Evelien en Hans Peter Olivier

Brandweer Castricum Brandweer oefende bij kinderdagverblijf Kindergarden