Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Brand met asbest bij Karsten Tenten op bedrijventerrein in Zwaag

Samenwerking tijdens crisis

Op vrijdag 9 maart 2018 ontstond na sluitingstijd brand in het pand van Karsten Tenten op het bedrijventerrein in Zwaag. In eerste instantie leek de brand klein. Maar binnen tien minuten breidde de brand zich uit en stond het hele pand in vuur en vlam.

NL-alert

Vanwege de forse rookontwikkeling verstuurde onze meldkamer een NL-alert om inwoners te waarschuwen deuren en ramen te sluiten en ventilatiesystemen uit te zetten. We hebben acht tankautospuiten, hoogwerkers en groot watertransport ingezet om de brand te bestrijden. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar de andere panden. Om 01.00 uur ’s nachts kwam het teken brand meester. Het nablussen duurde tot zaterdagmiddag.

Afgezette gebied weer schoon

Bij de brand kwam ook asbest vrij. Uit onderzoek bleek dat de asbestdeeltjes in de directe omgeving rond Karsten Tenten waren neergekomen op wegen, terreinen, groenstroken en daken. Dat gebied werd afgezet. Daarbuiten is geen asbest gevonden. In opdracht van de gemeente Hoorn liet de RUD zaterdag en zondag de wegen en bestrating van de bedrijven in het afgesloten gebied reinigen door een specialistisch bedrijf. Op zondagmiddag was het afgezette gebied weer schoon.

Bedrijven ontvingen brief van de gemeente

Op sommige bedrijfspanden in de directe omgeving van Karsten Tenten konden op de daken nog asbestdeeltjes liggen. Op maandag 12 maart 2018 is dit verder onderzocht. De bedrijven waar mogelijk nog asbest op het dak lag, ontvingen van de gemeente een brief met daarin de benodigde informatie over het schoonmaken.