Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Snel interventievoertuig goud waard bij brand Middenwaard

Goede hulpverlening

Op vrijdag 1 juni 2018 was het snelle interventievoertuig (SI-2) goud waard bij de bestrijding van een felle brand op het dak van winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard. Eduardo en Stefan, bemanningsleden van de SI-2 in Heerhugowaard, vertellen waarom.

Eerste verkenning en eerste slag door bemanning snelle interventievoertuig

“Je kon goed zien wat het belang is van die twee, drie minuten voorsprong die we hadden op de eerste tankautospuit die na ons arriveerde. De eerste verkenning was gedaan, we konden gezamenlijk sneller een plan van aanpak maken en konden de brand de eerste slag toebrengen”, zegt Stefan. Dat er snel veel ondersteuning was hielp volgens de twee collega’s natuurlijk mee: “Maar dit is wel precies waarvoor de SI-2 is bedoeld.”

Brandhaard gevonden en eerste laag schuim gelegd

Het snelle interventievoertuig was in een mum van tijd bij de brand en de beide mannen deden de eerste verkenning en inzet. Toen een paar minuten later de versterking aankwam, was al veel duidelijk. “Het vuur ging niet verder en we wisten waar we moesten zijn”, zegt Eduardo. “Stefan heeft de SI-2 achteruit een steeg bij de brandhaard in gereden en vanaf de grond het eerste stuk van het dak onder een laag schuim gelegd. Dat maakte de weg vrij met de ladder naar boven te gaan. Daar zag ik dat een strook dakbedekking over een lengte van zo’n vijftig meter in brand stond. Het was bitumen met isolatieschuim eronder. Dat verklaarde de dikke rook en de snelle verspreiding van het vuur.”

Eerste écht grote inzet sinds de start van de proef met het tweepersoonsvoertuig

Bij de brandweer in Heerhugowaard loopt sinds afgelopen voorjaar een proef met de SI-2. Het snelle interventievoertuig heeft een 24/7 bezetting van twee man. In de bus zijn twee zitplaatsen, gereedschap en een (schuim)blussysteem. De eerste paar minuten staan ze er alleen voor tot de eerste tankautospuit met brandweervrijwilligers ter plaatse is, maar met zijn tweeën kunnen ze vaak al veel doen. De proef met de SI-2 duurt een jaar. In het eerste kwartaal van 2019 hoopt de brandweer voldoende gegevens en inzicht te hebben verzameld om te kunnen bepalen of het snelle interventievoertuig bijdraagt aan een betere dekking en meerwaarde heeft.

Foto's: Maurice Amoureus