Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Woonboerderij in Oudorp verwoest door brand

Samenwerking tijdens crisis

In het Alkmaarse Oudorp woedde zaterdagavond 22 april een grote brand in een rietgedekte woonboerderij. De brandweer moest het pand helaas gecontroleerd uit laten branden.

De woonboerderij, aan de Westerstraat, is opgesplitst in twee woningen. Eén bewoner was thuis aan het gamen toen hij een vreemde lucht rook. Toen hij het raam opende, zag hij al rook uit het dak komen. Hij kon veilig naar buiten komen. Er is verder gelukkig ook niemand gewond geraakt. Wel zorgde de brand voor een flinke rookontwikkeling. Daarom is een NL-alert verstuurd in de omgeving van Alkmaar met het advies ramen en deuren te sluiten en alle ventilatie uit te zetten. De bewoners van de boerderij en omwonenden konden terecht in de nabijgelegen bar Nico.

Er is nog een rietkapbrandbestrijdingsteam uit Kennemerland opgeroepen. “Dat was nieuwe informatie voor mij”, aldus persvoorlichter Mariëtte Bakker. “Ik hoorde dat een rieten dak altijd is opgebouwd uit verschillende ringen met lagen riet. Dat team kan een ring van het riet uit het dak weghalen, in de hoop dat het verdere uitbreiding van de brand voorkomt. Toen ze arriveerden was het daarvoor helaas al te laat, de brand was al zo ver ontwikkeld dat de woonboerderij als verloren kon worden beschouwd”.