Voorlichting na brand: inwoners wijzer maken over brandveiligheid

Veiliger leven
Bron: OnsWestfriesland.nl

Op woensdagavond 5 april konden inwoners rond de Klagerstuin in Zwaag een bijeenkomst bijwonen over brandveiligheid. De week ervoor was namelijk brand uitgebroken in een hoekwoning in de straat. Het zorgde voor veel commotie, want er kwamen dikke rookpluimen uit het dak. Voor Patrick van Deursen, coördinator brandveilig leven, was dit reden om deze brand met de buurt na te bespreken.

Maar liefst 100 huishoudens werden per brief uitgenodigd om naar de bijeenkomst te komen. Uiteindelijk waren 25 personen aanwezig. “Een goede opkomst, weet ik uit ervaring”, zegt Patrick. In het eerste deel van de avond lag de nadruk op de brand en de inzet van de brandweer. De brand ontstond op de zolder van de woning. De brandweer rukte met meerdere eenheden uit, want bij brand in een rijtjeshuis bestaat de kans op overslaan naar naastgelegen huizen. Gelukkig heeft de brandweer dit kunnen voorkomen. Ook konden de bewoners hun huis snel verlaten en zijn er verder geen slachtoffers gevallen. De mogelijke oorzaak van de brand? Een oplader die wellicht niet gekeurd is volgens de Europese standaard veiligheidsnormen. Originele opladers van de iPhone of andere merken zoals Samsung kosten vaak tussen de 20 en 30 euro. Op internet kun je goedkopere varianten vinden die gemaakt zijn in Taiwan of China. Vaak zijn dit dus ongekeurde, mogelijk brandgevaarlijke opladers.

Het tweede deel van de avond sloot naadloos aan op die mogelijke brandoorzaak. Patrick gaf voorlichting over hoe brand kan ontstaan, zoals door een wasdroger, kaarsen, vlam in de pan of ondeugdelijke apparatuur. Hoe kun je brand dan voorkomen? En als er toch brand uitbreekt: hoe zorg je er dan voor dat je tijdig wordt gewaarschuwd? Natuurlijk zijn goede rook- en koolmonoxidemelders belangrijk. Een tweede tip is dat je met je huisgenoten of gezinsleden afspraken maakt over een vluchtplan, waarin je bijvoorbeeld de huissleutel altijd op een vaste plek legt. Maar ook gaf Patrick antwoord op vragen als hoe snel een brand zich kan ontwikkelen of hoe lang het ongeveer duurt voor de brandweer arriveert.

Aan het einde van de avond kregen de aanwezigen folders mee en was er nog genoeg gelegenheid om vragen te stellen. Patrick geeft vaker voorlichtingen zoals deze. “Na een brand is het belangrijk om zo snel mogelijk een bijeenkomst te organiseren. In de wijk zelf, want dan is de drempel om langs te komen zo laag mogelijk. Ik vind het belangrijk om mensen bewust te maken over brandveiligheid en dat je hier zelf ook invloed op hebt. Rookmelders worden vaak gezien als iets dat moet, want ze kosten geld en je moet ze ophangen. En dan piepen ze misschien ook nog ’s nachts als de batterij bijna leeg is. Het is van belang om te blijven vertellen dat rookmelders erger kunnen voorkomen… Ik vertel ook altijd dat het verstandig is om de handleiding van elektrische apparaten te lezen, want er kan cruciale informatie in staan over hoe je een apparaat veilig gebruikt.”

Foto: OnsWestfriesland.nl