Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Tweehonderd vrouwen en kinderen in oude gevangenis van Heerhugowaard opvangen

Veiligere gebouwen

September 2015: vrouwen en kinderen slapen buiten langs het spoor in Ter Apel. Dat kan natuurlijk niet in Nederland. Deze mensen moeten snel onderdak. Maar de oude gevangenis van Heerhugowaard is nog niet klaar, laat staan brandveilig. Toch komen midden in de nacht tweehonderd vrouwen en kinderen aan bij de voormalige gevangenis. Normaal gesproken moet de brandweer vooraf toestemming geven wanneer je een gebouw als noodopvang wil inzetten. Maar nood breekt wet.

Bij een gevangenis wil je mensen binnen houden. Maar bij een open noodopvang en brand moeten de vrouwen en kinderen kunnen vluchten. "We haalden pijlsnel alle cilinders uit de sloten van alle celdeuren", vertelt brandweerman Pascal Scholtens. Het gebouw heeft geen werkende brandmeldinstallatie, geen brandmeldpaneel, de brandkranen werken niet, er is geen ontruimingsplan en er zijn geen bereikbaarheidskaarten voor de dichtstbijzijnde brandweerposten. De brandweer werkt dag en nacht aan noodoplossingen die werken. Samen met de mensen van het COA, de gemeente en aannemers. Geen brandmeldinstallatie? Dan regelen we brandwachten en beveiligers die ook in de nacht door het gebouw blijven lopen. Zo werd het gebouw binnen 72 uur brandveilig gemaakt. Tijdens het hoogtepunt (of dieptepunt) wonen 600 mensen in de voormalige gevangenis. Binnenkort start de verbouwing tot AZC. Een van de grote verbeteringen is dat de bewoners eigen keukens bij de appartementen krijgen.