Terugdringen van nodeloze brandmeldingen: een win-win voor brandweer en instanties

Veiligere gebouwen

Brandmeldinstallaties in gebouwen zoals bedrijfspanden, zorginstellingen en scholen redden levens. Ze waarschuwen iedereen in het pand én de brandweer, zelfs bij een kleine brand. Het komt tegelijkertijd vaak voor dat de brandweer uitrukt, maar een paar minuten later weer retour mag naar de kazerne. Een nodeloze melding: het brandalarm gaat af terwijl er geen sprake is van brand. Dat is zonde van de inspanningen van zowel de brandweer als instanties. Hoe kunnen we deze nodeloze meldingen terugdringen?

Ron Schruijer van Brandweerzorg Zuid-West zet zich in voor de gemeenten in zijn regio, zoals Alkmaar, Castricum en Heiloo. Hij gaat met instanties om tafel om te onderzoeken hoe ze samen het aantal meldingen kunnen terugdringen. Meestal in overleg met directie of hoofd facilitaire zaken, en zo nodig wordt er een installateur van brandmeldinstallaties uitgenodigd om mee te denken. “De meest voorkomende oorzaken van nodeloze meldingen zijn roken, douchen en koken, maar soms is er ook opzet in het spel waarbij mensen zomaar handmelders indrukken”, aldus Ron.

Instanties in Schoorl en Castricum zijn goed op weg

Bij zorginstelling Scorlewald in Schoorl lag het aantal nodeloze meldingen op ongeveer 55 per jaar. Ron vertelt: “Samen met het hoofd facilitaire zaken heb ik gekeken naar de meest voorkomende oorzaken. Het personeel heeft vervolgens de opdracht gekregen om logboeken van de brandmeldinstallaties bij te houden. Een installateur heeft meteen alle vuile melders vervangen. Dit proces heeft ruim een jaar geduurd en inmiddels is het aantal nodeloze meldingen teruggelopen naar dertien per jaar. Dit is een hele verbetering, maar het kan nog beter. In juli van dit jaar volgt er weer een evaluatie. Het doel is niet meer dan acht meldingen per jaar en het ziet ernaar uit dat we dat gaan halen!”.

In Castricum loopt bij een aantal organisaties eenzelfde traject. “Bij de maatschappelijke zorginstelling RIWB zijn al gesprekken geweest en er wordt nu hard aan gewerkt om goede resultaten te boeken”, vertelt Ron. “Bij ggz-instelling Dijk en Duin zijn de meldingen al sterk teruggedrongen. In juli volgt een afrondend gesprek. Bij het woonzorgcentrum De Boogaert wordt het traject binnenkort opgestart.”

Een win-winsituatie

Het is volgens Ron belangrijk om in gesprek te blijven over nodeloze meldingen. “Die meldingen gaan ten koste van de motivatie van brandweervrijwilligers, want het is natuurlijk jammer als je voor niets uit je bed bent gepiept of weg bent gegaan van je werk. Dat vinden werkgevers logischerwijs ook minder leuk. Ook vergen nodeloze meldingen veel inspanningen van BHV’ers en ander personeel van instanties.” Kortom: het terugdringen van nodeloze meldingen is een win-winsituatie voor de brandweer én voor instanties.