Slam! op Koningsdag in Alkmaar

Veiligere evenementen

Donderdag 27 april is het weer zover: Koningsdag. Voor hulpdiensten is dit altijd een extra drukke dag. In alle gemeenten worden evenementen georganiseerd, van klein tot groot. Een groot feest natuurlijk, maar we moeten ook rekening houden met risico’s en gevaren. In de gemeente Alkmaar is Slam! een groot muziekevenement op Koningsdag.

Al een aantal jaren vindt dit grote evenement plaats naast het AFAS Stadion. Het trekt inmiddels meer dan 25.000 bezoekers. Een groot deel komt met het openbaar vervoer en wordt vanaf het drukke NS station Alkmaar Centrum naar het Slam!-terrein gebracht. Samen met een drukke en volle binnenstad brengt dit evenement extra risico’s met zich mee. De gemeente en onze hulpdiensten bereiden zich daarom multidisciplinair voor op deze dag. Door goed te overleggen worden risico’s in kaart gebracht. Als eerste worden er maatregelen genomen om deze risico’s zo klein mogelijk te maken. Vervolgens worden er maatregelen bedacht om incidenten die kunnen ontstaan door zogenoemde ‘restrisico’s’ snel en goed te bestrijden. Zo is het voor de organisator, gemeente en alle hulpdiensten duidelijk wat ze van elkaar mogen verwachten. Mede dankzij deze goede samenwerking is er tot nu toe nog geen incident voorgekomen en ook dit jaar gaan we een leuke en veilige Koningsdag tegemoet.