Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Samen oefenen met onze buurregio’s op een heftig incident met gevaarlijke stoffen

Samenwerking tijdens crisis

Samen met onze buurregio’s Zaanstreek-Waterland, Kennemerland en Amsterdam-Amstelland oefenden we compleet in gaspak tijdens de oefening ‘Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen’ (IBGS).

Eind oktober vond de grote oefening in Vught plaats. Eén van de scenario’s die door de oefenstaf was bedacht: een terroristische aanslag in de metro. Op het Nationaal Training Centrum voelt zo’n scenario angstaanjagend echt aan, want daar is een compleet metrostation nagebouwd. Gaspakdragers moesten het donkere metrostation met een lamp verkennen, voorzichtig om de slachtoffers heen stappend.  

Zo’n grote, realistische oefening is perfect om te onderzoeken hoe de raderen samenvallen van de tankautospuiten, de gaspakkenteams, de bronbestrijdings- plus ontsmettingscontainer en de coördinerende officieren. Bovendien is het goed om te zien hoe de teams uit de andere regio's te werk gaan. De oefening was daarom leerzaam en droeg bij aan een sterkere samenwerking.