Samen met Billy óf Smokey leren over brandveilig leven op school

Veiliger leven

Onze brandweermedewerkers geven regelmatig voorlichting op basisscholen over brandveilig leven om leerlingen kennis te laten maken met de mogelijkheden om zélf het risico op brand te verkleinen, brand te ontdekken, hoe te reageren bij brand en hoe je jezelf goed kunt voorbereiden. Er is nu een nieuw lespakket ontwikkeld, naast de bestaande voorlichtingslessen binnen onze brandweer. Scholen hebben de kans te kiezen met welke methode ze willen werken. Zo wordt het nog leuker om over brandveilig leven te leren!

De bestaande voorlichtingslessen, genaamd ‘Jij, de brandweer en veiligheid’, zijn vorig jaar met succes op scholen in de hele regio door onze brandweermedewerkers gegeven (lees hier meer). Centraal staat Billy de Brandkraan, die kinderen in groep 7 leert hoe ze brandveilig kunnen leven: op school én thuis. De presentatie wordt door onze brandweermedewerkers zelf verzorgd. Dankzij feedback van de scholen is deze presentatie korter en interactiever gemaakt. Zo eindigt iedere les met een quiz: ‘Petje op, petje af’, waarbij kinderen een petje krijgen en de nieuw opgedane kennis meteen kunnen testen.

In het nieuwe lespakket staat Smokey de Rookmelder centraal. De methode van dit pakket biedt meerdere op maat gemaakte lessen voor iedere groep of combigroep in het basisonderwijs, van groep 1 t/m 8. Het is op die manier een doorlopende leerlijn, genaamd ‘Brandveilig leven met Smokey de Rookmelder’. Bij iedere les hoort een lesbrief waarmee het onderwerp ook thuis onder de aandacht wordt gebracht. Scholen kunnen ervoor kiezen de lessen aan de hand van het ontvangen materiaal zelf in te richten, maar het is natuurlijk het leukste om een brandweermedewerker uitnodigen. Onze brandweer biedt scholen de gelegenheid om de nieuwe lespakketten te bestellen op kosten van de veiligheidsregio.

Beide methoden vergroten het brandveiligheidsbewustzijn van de kinderen, maar indirect ook van de leraren op school en de ouders of verzorgers thuis. Zo maken alle betrokkenen op een speelse manier kennis met brandveilig leven.

Leren met Billy de Brandkraan