‘Rookmelderdagen’ voor ouderen in onze regio

Veiliger leven

Voor de veiligheidsregio zijn ouderen een belangrijke doelgroep: de kans dat ze slachtoffer worden door brand is bijna drie keer zo groot als bij andere leeftijdsgroepen. Daarom is het zo belangrijk om deze groep goede voorlichting te geven over brandveiligheid.

Vorig jaar hebben we in samenwerking met de stichting voor ouderenzorg Wilgaerden al een aantal bijeenkomsten georganiseerd. Lees dat verhaal hier. Dit jaar zitten we ook niet stil. Woonzorg Nederland organiseert de ‘rookmelderdagen’ in onze regio in maart, april en mei. In 13 wooncomplexen, verspreid over de regio, geven onze brandweermensen voorlichting over brandveilig leven. Bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met elektrische apparaten zoals een strijkijzer: in de gebruiksaanwijzing staat belangrijke informatie over waar en hoe je het apparaat mag gebruiken. Ook worden twee filmpjes getoond waarin de vlam in de pan goed wordt uitgelegd. En er wordt uitgelegd waarom rookmelders zo belangrijk zijn en waar je ze het beste kunt plaatsen, bijvoorbeeld juist niet vlakbij de badkamer of het fornuis. Brandweervrijwilligers plaatsen vervolgens samen met medewerkers van Woonzorg in ieder wooncomplex koppelbare rookmelders.

In maart zijn wooncomplexen bezocht in Alkmaar, Enkhuizen, Zwaag, Den Helder, Hoorn en Heerhugowaard. In april en mei volgen complexen in Heiloo, Hoorn, Castricum, Den Helder, Enkhuizen en Blokker. Eventueel kunnen mensen een bezoek brengen aan het belevingshuis in Hoorn (Kleine Noord 57) of meer informatie opzoeken op de website.

Op de foto's zie je Patrick van Deursen, coördinator brandveilig leven, voorlichting geven en rookmelders plaatsen in het Erasmushof in Enkhuizen (foto's door Theo Groot).