Risico’s en maatregelen: Liquicity, meerdaags dance-event in de Geestmerambacht

Veiligere evenementen

Maar liefst zevenduizend jonge muziekliefhebbers kwamen zaterdag 8 en zondag 9 juli 2017 naar het Liquicity Festival in recreatiegebied Geestmerambacht, onderdeel van de gemeente Langedijk. Vanuit Brazilië, Japan, Australië en nog veel meer landen kwamen de bezoekers naar het festival dat voor het eerst in het Noord-Hollandse Langedijk gehouden werken. Op de speciaal ingericht tijdelijke festivalcamping konden 6.000 bezoekers overnachten.

Veilig evenement op tijd samen voorbereiden  - Risico’s analyseren en maatregelen treffen

Een half jaar van tevoren startten we met de multidisciplinaire voorbereiding op dit evenement. Samen met onder andere de brandweer, GHOR, risico- en crisisbeheersing, politie, de gemeente Langedijk en natuurlijk de organisator maakten we een risicoanalyse. Met als vragen: “Wat zijn de grootste risico’s?” en “Welke maatregelen moeten we treffen om risico’s zo veel mogelijk te beperken?” De risico’s lopen uiteen van problemen veroorzaakt drank- en/of drugsmisbruik, brandveiligheid, voedselveiligheid, hygiëne maatregelen, tijdelijke douche voorzieningen die verwarmd worden met gasinstallaties en (geluids)hinder voor omwonenden. Natuurlijk kun je niet alles voorkomen. Het weer hebben we bijvoorbeeld niet in de hand. Daarom kijken we ook goed naar de aan- en afvoerwegen, wegafsluitingen en terreinafzettingen. Gebeurd er onverhoopt toch wat? Dan moeten het festivalterrein en de camping goed bereikbaar zijn voor de hulpdiensten.

Informatiebijeenkomst hulpdiensten inclusief tabletop oefening op locatie

Een paar dagen voor het evenement organiseerden we een informatiebijeenkomst met alle hulpdiensten en de organisatie een tabletop oefening op het terrein.  Alle evenementen brengen risico’s met zich mee, maar op deze manier beperken we de risico’s zoveel mogelijk en kunnen we een eventueel incident efficiënt en effectief afhandelen. Tijdens het evenement richtten we een centrale post in waaruit de beveiliging, mobiliteit en EHBO gemonitord wordt. De hulpverleningsketen, inclusief meldkamer, brengen we op de hoogte van het evenement. In LCMS (Landelijk Crisismanagement Systeem) delen we vooraf informatie met alle hulpdiensten. Met alle betrokkenen hebben we het evenement geëvalueerd. Het evenement is gewoon heel goed verlopen. Wat kleine incidentjes zijn door de organisatie zelf afgehandeld.