Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Pilot ‘Geen nood bij brand’: samen met minder zelfredzame inwoners brand voorkomen

Veiligere gebouwen

Bij GZZ instellingen zorgden vooral roken en koken op de kamers voor veel loze brandmeldingen. Dat betekende heel vaak voor niets uitrukken. Dankzij de pilot 'Geen nood bij brand' kon de brandweer, samen met de GGZ, dat aantal terugbrengen van 200 naar 35 loze brandmeldingen per jaar.

Tijdens de pilot ‘Geen Nood bij brand’ ging allrounder brandweer Stephan Burgering afgelopen jaar op bezoek bij twee GGZ instellingen in Alkmaar en Den Helder. Doel van zijn bezoeken is om samen met de cliënten en het personeel te ontdekken of het gebouw en de kamers brandveilig zijn. En om samen met cliënten te bespreken hoe het veiliger kan.

Burgering: “Een bezoek start met een korte presentatie met herkenbare foto’s van brandgevaarlijke situaties, daarna gaan we samen op expeditie door het gebouw. Iedereen krijgt een checklist/aandachtskaart om zelf bij te houden. Ik vraag cliënten toestemming om op hun kamer te kijken om zo samen risico’s die we zien te bespreken, bijvoorbeeld aan elkaar geknoopte stekkerdozen, een koffiezetapparaat of roken in bed. Overigens mogen GGZ cliënten sinds 2016 gelukkig niet meer op hun kamers roken. Daardoor hebben we veel minder kleine brandjes en brandalarmeringen. We zien nu wel een trend van een stijgend aantal loze alarmeringen en kleine brandjes doordat cliënten op de kamers koken en bakken.”