Oefening Keten – Scenario treft de gemeenten Hollands Kroon en Medemblik

Samenwerking tijdens crisis

Woensdag 5 april gaan aan het eind van de middag de piepers en telefoons. Een blik zegt genoeg: oefening Keten is begonnen.

Al snel leidt het scenario tot opschaling naar GRIP 4. Dat betekent coördinatie over de bestuurlijke dilemma’s en de crisiscommunicatie door de coördinerend burgemeester. Dit jaar oefenden we samen met de Gasunie en Defensie. Volgens het oefenscenario stort een legerhelikopter neer op het gascompressorstation van Wieringermeer. Hierdoor ontstaat een hele grote steekvlam. Hoewel deze vlam al snel veel kleiner is, zijn er in de omgeving ook effecten. Naast wat branden op het naastgelegen industrieterrein en de provinciale weg is er ook een heel ernstig ongeluk met een bus met schoolkinderen op de naastgelegen A7.

Jaarlijks oefenen we samen met één of meerdere gemeenten een fictieve ramp. Vooraf is niet bekend welke gemeenten gaan oefenen. Niet alleen medewerkers van de gemeenten doen mee aan de oefening. Ook crisisfunctionarissen van de veiligheidsregio en collega’s van de meldkamer worden getest. De veiligheidsregio maakt een rapport van de oefening. Dat rapport gaat naar de Inspectie Veiligheid en Justitie en naar het algemeen bestuur van de veiligheidsregio.

Net als vorig jaar herhaalden we de oefening nog drie keer, zodat ook mensen van de gemeenten Langedijk, Koggenland, Enkhuizen, Drechterland, Texel en Schagen konden oefenen.