Nieuwe bluspakken en helmen voor alle brandweerkorpsen

Goede hulpverlening

De brandweer in Noord-Holland Noord wordt tussen nu en het tweede kwartaal van volgend jaar volledig in het nieuw gestoken. Er komen nieuwe uitrukpakken en nieuwe helmen.

Gelijkwaardige kwaliteit in de hele regio

“De bestaande pakken waren qua leeftijd en kwaliteit zo verschillend, dat we hebben besloten alles te vervangen. Dit jaar worden 1100 collega’s in het nieuw gestoken, volgend jaar nog eens 400”, zegt plaatsvervangend teamcommandant Regio Alkmaar Hakan Meijer. De helmen zijn deels al uitgeleverd, de eerste pakken volgen na de zomer.

Eenduidige herkenbaarheid

De nieuwe Viking-outfit heeft de kleur kaki, waarop vuil eerder zichtbaar is. Met de komst van de nieuwe uitrukkleding verdwijnt het onderscheid in kleuren. Bevelvoerder, Officier van Dienst, manschap: iedereen loopt straks in hetzelfde pak. Dit zorgt voor herkenbaarheid in de hele regio. Functies worden aangeduid met schouderstukken, die met klittenband worden bevestigd.

Testgezelschap kwam unaniem tot dezelfde keuze

De nieuwe uitrukkleding is uitgekozen door een testgezelschap van tien vrijwilligers en beroeps. Zij probeerden twee dagen lang pakken van vier verschillende soorten aanbieders en kwamen unaniem tot dezelfde keuze. Met name op comfort scoorden de pakken goed: erg belangrijk voor brandweermannen en –vrouwen die natuurlijk vaak in oncomfortabele situaties moeten handelen.

Foto's: Hans Brouwers