Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Martinuscollege in Grootebroek ontruimd vanwege onwel geworden personen

Samenwerking tijdens crisis

Op 28 juni 2017 werd de brandweer van Bovenkarspel opgeroepen voor een IBGS ongeval op het Martinuscollege in Grootebroek. IBGS staat voor Incident Bestrijding Gevaarlijke Stoffen en duidt meestal op een gas- of vloeistoflekkage. Reden om extra voorzichtig en slim te werk te gaan. De eerste ambulance was toen al twee minuten onderweg.

Onwel door een onbekende stof

De brandweervrijwilligers hoorden tijdens het aanrijden dat docenten en leerlingen onwel werden door een onbekende stof. Door de grootte van de betrokken groep werd snel opgeschaald. Vanwege de mogelijk vele slachtoffers is dit uiteindelijk GRIP 2 geworden. Goede slachtofferzorg, opvang en nazorg waren namelijk het belangrijkste tijdens dit incident. Het is belangrijk om oog te hebben voor goede communicatie.

Wie werden er opgeroepen?

Bij ieder GRIP-incident worden er behoorlijk wat mensen en hulpdiensten opgeroepen. Wie werden er tijdens dit incident in Grootebroek opgeroepen?

  • Officier van Dienst Brandweer
  • Officier van Dienst Geneeskundig
  • Hoofd Officier van Dienst
  • Adviseur Gevaarlijke Stoffen
  • Zeven ambulances: vier uit onze regio, drie uit zuidelijke regio’s
  • Tweede tankautospuit uit Enkhuizen
  • Hulpverleningsvoertuig uit Wognum
  • COPI container
  • Mobiel Medisch Team met de Lifeliner 1

De inzet verliep uitstekend

Onze collega’s kijken terug op een drukke en interessante inzet, die uitstekend verliep! De brandweer en politie ontruimden het pand samen met de BHV van het Martinuscollege. Ruim zestienhonderd personen zijn geëvacueerd. Ambulancepersoneel ontfermde zich snel over de personen die de meeste hulp nodig hadden. Eenmaal in de buitenlucht ging het gelukkig al een stuk beter met de slachtoffers. Niemand hoefde naar het ziekenhuis. De leerlingen, leraren en toegesnelde ouders zonder klachten werden opgevangen in de nabijgelegen gymzaal. De brandweer heeft metingen verricht in het schoolgebouw, maar vond geen schadelijke stoffen. Na ruim drie uur kon iedereen naar huis en de volgende dag konden alle kinderen, gelukkig, gewoon weer naar school.

Foto's: HBP Media, Rimco Smit