Keten van organisaties oefenen samenwerken tijdens rampenbestrijding

Samenwerking tijdens crisis

Een Keten-oefening start op een onverwacht moment, met een melding bij de meldkamer. Of dat ’s nachts of overdag gebeurt, is tot op het laatste moment geheim. Dit jaar waren de burgemeesters en medewerkers van de gemeenten Heerhugowaard, Medemblik, Opmeer en Hoorn aan de beurt. Samen met team Bevolkingszorg. In mei en juni kregen zij een alarmering voor een onverwachte ramp voor hun kiezen.

Niet alleen medewerkers van de gemeente doen mee aan de Keten-oefening. Ook crisisfunctionarissen van de veiligheidsregio, leden van het team Bevolkingszorg en de meldkamer worden getest. Bij de oefening draait het vooral om coördinatie en communicatie. De mensen in de CoPI bak (Commando Plaats Incident), het Regionaal Operationeel Team (ROT) en het Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) oefenen en leren samen. Responscellen spelen de buitenwereld na. Daarin zitten bijvoorbeeld mensen die zich voordoen als journalist.

Doel van de oefening? Samen kijken hoe de rampenbestrijding nog beter kan. De veiligheidsregio maakt een rapport. Dat rapport gaat naar de Inspectie Veiligheid en Justitie en naar het algemeen bestuur van de veiligheidsregio.