Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Jaar voorbereiding Sail Den Helder & Marinedagen

Veiligere evenementen

Tijdens Sail Den Helder en de Marinedagen eind juni 2017 bezoeken tienduizenden mensen per dag Den Helder. Sail is een mooi evenement voor de stad, maar vanwege de grote aantallen mensen, op het water en op de kades, ook een risico-evenement. Voor Sail Den Helder en de Marinedagen startte de organisatie van de veiligheid daarom al in de zomer van 2016.

Tijdens de eerste bijeenkomst over veiligheid zaten onder andere de GHOR, gemeente, politie, brandweer, kustwacht, KNRM, Koninklijke Marine en Koninklijke Marechaussee om tafel. Zij denken samen in scenario’s om een evenement zo veilig mogelijk te laten verlopen en bedenken van tevoren hoe de hulpdiensten mensen kunnen helpen. Een voorbeeld van een scenario is een groot ongeval op het water. Tijdens het evenement varen veel boten met heel veel mensen rond. Dat betekent meer kans op een ongeval op het water met veel slachtoffers. Maar hoe breng je slachtoffers aan land bij de ambulances, terwijl de kades vol mensen staan? Dat kun je tijdens het evenement niet meer regelen. Dat moet je van tevoren bedenken, afspreken en oefenen! Tijdens het evenement is er een afgeschermde plek, waar ambulances snel kunnen aan- en afrijden richting ziekenhuizen, waar de traumahelikopter kan landen en waar wat voorzieningen en een opvangplek zijn.

Een ander scenario is extreem weer met storm, bliksem, extreme hitte of ander noodweer. Daarop moeten de organisatie en de hulpdiensten ook voorbereid zijn: met drinkwaterpunten,  poncho’s en opvanglocaties. Daar horen natuurlijk ook afspraken en voorbereiding op de logistiek bij, want je moet wel weten hoe je die tienduizenden mensen bereikt. Natuurlijk kunnen bezoekers ook zelf van tevoren het weer in de gaten houden en bedenken wat ze moeten meenemen. Maar soms word je door de natuur verrast.