Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Inzet gaspakkenteams bij ammoniaklek in Zwaagdijk-Oost

Samenwerking tijdens crisis

Bij Koelhuis WFO in Zwaagdijk-Oost komt zaterdagochtend 29 april ammoniak vrij door een lek in een koelleiding. Werknemers verlaten onmiddellijk de hal en melden het lek. Onduidelijk is hoeveel ammoniak al is vrijgekomen.

In de koelleiding zit maximaal 8.000 liter ammoniak. De meldkamer alarmeert het gaspakkenteam uit Hippolytushoef, want ammoniak is een giftig gas. Ook gasteams uit andere omringende veiligheidsregio’s krijgen een oproep. Het wordt GRIP 1. De veiligheidsregio waarschuwt inwoners binnen 500 meter van de locatie om ramen en deuren dicht te houden en vooral niet naar de plek toe te gaan. Een gebied binnen 100 meter van de lekkage wordt ontruimd. Rijkswaterstaat sluit de N240 tussen Hoogkarspel en Zwaagdijk af.

De brandweer verkent eerst het pand. Het is een enorme hal van een paar honderd meter lang. Binnen in het koelhuis hangt een gevaarlijke, dikke, witte mist. Uiteindelijk blijkt een lekke pakking de oorzaak van het lek. Ons gaspakkenteam lukt het uiteindelijk om het lek te dichten. Daarna is de brandweer tot ongeveer 16.00 uur bezig met het ventileren van de ruimte. Rond 16.45 uur mogen omwonenden hun ramen en deuren weer open doen. Gelukkig loopt niemand gezondheidsproblemen op door het giftige gas. Het gaspakkenteam blijkt een rijk bezit.

Het gaspakkenteam bestaat uit brandweermensen die een speciale opleiding hebben gevolgd om met giftige stoffen te kunnen werken. Hun speciale beschermende pakken zijn ondoordringbaar en ze werken met ademlucht op. Ammoniak is een kleurloos giftig gas met een uitgesproken prikkelende geur. Het is erg irriterend voor ogen, huid en slijmvliezen. Wie lang een hoge concentratie inademt, kan blijvende schade aan de longen oplopen of zelfs overlijden.