Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Gaspakkenteam vaart met veerboot TESO over naar Texel voor chloorlek in zwembad

Samenwerking tijdens crisis

Op vrijdag 19 mei 2017 belde de beheerder van vakantiepark ‘De Sluftervallei’ om 17.44 uur de meldkamer met de melding van een lekkage van chloor in de machinekamer van het zwembad van het park in De Cocksdorp op Texel. De centralist schaalde direct op naar GRIP 1.

3000 liter natriumhypochloriet

Er vloeide 3000 liter natriumhypochloriet uit een container in de ruimte onder het zwembad. Op het park waren op dat moment ongeveer 650 mensen. De centralist maakte snel de afspraak met de TESO dat er wordt gewacht met varen tot hulpverleningseenheden zijn gearriveerd.

Ontruiming van het zwembad en de omgeving

Het zwembad en alles binnen 200 meter daaromheen werd ontruimd. Ons gaspakkenteam heeft samen met het gaspakkenteam van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland 2000 liter van de gelekte stof weggepompt. Getroffen vakantiegangers zijn nagekeken door de aanwezige ambulancebemanning. Vervolgens werden zij opgevangen in vakantiewoningen in het bovenwindse gebied. Gelukkig raakte niemand gewond.

Samenwerken met drie veiligheidsregio’s

Bij incidenten met gevaarlijke stoffen werken we samen met drie andere veiligheidsregio’s. Naast onze regio en Amsterdam-Amstelland, hebben de regio’s Zaanstreek-Waterland en Kennemerland ook een gaspakkenteam. Het is belangrijk om samen te werken, want een gaspakdrager kan met ademlucht ongeveer 20 minuten het besmette gebied in. Daarna moet ieder pak goed worden gereinigd door de Basis Ontsmettingseenheid.

Foto: Aryan Boshuis