Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Een potentiële natuurbrand in de Schoorlse duinen werd afgewend dankzij goede samenwerking

Samenwerking tijdens crisis

Op 8 augustus werd door mountainbikers brand ontdekt in de Schoorlse duinen, net voorbij de Berenkuil. "Een snelle opschaling, een snelle inzet en het volgen van vaste procedures zorgden dat een potentiële natuurramp werd afgewend", volgens Koen Janse de Jonge, die toen als Officier van Dienst Brandweer optrad.

Dankzij de mountainbikers, die exact konden uitleggen waar de brand was, kon de brandweer snel in actie komen. Het was een fikse brand, want door de harde wind (windkracht 5) verspreidde het vuur zich snel heuvelopwaarts. Het was daardoor echt 'billen knijpen'. "Ik schaalde direct op naar grote brand. We konden de brand rennend niet bijhouden", zegt Ruud Admiraal, eerste verkenner tijdens de brand. Uiteindelijk heeft de brandweer, maar liefst negentig man sterk, een uur na de melding van de mountainbikers de brand onder controle gekregen.

De manier waarop deze brand is bedwongen onderstreept welke sprongen de brandweer heeft gemaakt op het gebied van natuurbrandbestrijding. Dankzij goede oefeningen met meerdere korpsen in risicogebieden worden we steeds sterker. Bovendien draagt de komst van drie nieuwe natuurbrandbestrijdingsvoertuigen daaraan bij: lees hier het verhaal.