Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Een ‘pluim’ voor AED burgerhulpverleners in Opmeer

Goede hulpverlening

Op 6 maart organiseerde gemeente Opmeer de ‘pluimenavond’. Een speciale avond voor burgerhulpverleners die elk jaar plaatsvindt: om burgerhulpverleners te bedanken voor hun inzet bij reanimaties in de buurt door ze een ‘pluim’ te geven.

Gemeente Opmeer doet al sinds 2010 mee aan BurgerAED en is actief betrokken bij de burgerhulpverlening. De gemeente staat zelfs aan kop als je kijkt naar de dichtheid van het aantal burgerhulpverleners. Dat betekent dat er per duizend inwoners nergens zo veel burgerhulpverleners als in Opmeer, in vergelijking met alle andere gemeenten in onze regio.

In de afbeelding onder dit verhaal zie je een sheet uit de presentatie die Frank Riedijk tijdens de ‘pluimenavond’ gaf. Hij werkt als senior specialist Meldkamer bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Je ziet daarin het verloop van burgerhulpverleners over de afgelopen twee jaar. Na een daling zit het aantal burgerhulpverleners weer in de lift.

Tijdens de avond kwam ook een centraliste ambulancezorg van de meldkamer in Alkmaar aan het woord om te vertellen hoe zij een reanimatiemelding ervaart. Er werd een melding afgespeeld waarin de melder zelf nog nooit had gereanimeerd. Hij werd door de centraliste duidelijk geïnstrueerd hoe hij dit moest doen. Binnen zes minuten werd het werk van de melder overgenomen door burgerhulpverleners uit de buurt. Zo blijkt maar weer dat we burgerhulpverleners zo hard nodig hebben: om patiënten een grotere kans te geven op overleven.

Lees hier het hele artikel over de ‘pluimavond’, geschreven door Frank Riedijk.

Sheet uit presentatie van Frank Riedijk