Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Een nieuwe generatie brandweermannen en -vrouwen

Goede hulpverlening

Wist je dat in Nederland al meer dan 150 jeugdbrandweerkorpsen actief zijn? Negen daarvan bevinden zich in onze regio.

12 tot 18 jaar

Namelijk in Alkmaar, Bergen, Heiloo, Heerhugowaard, Opmeer, Enkhuizen, Medemblik, Hoorn en Texel. We vinden het belangrijk om te investeren in de jeugd. Actief zijn bij een jeugdbrandweerkorps is niet alleen een leuke hobby, het biedt ook kansen om door te stromen naar de volwassen vrijwillige en beroepsbrandweer. In het jaar dat kinderen 12 worden, mogen ze zich aanmelden bij de jeugdbrandweer. In hun achttiende levensjaar mogen ze starten met de opleiding tot de volwassen brandweer. Jeugdleden hebben voorrang bij de instroom naar het repressieve korps bij hen in de buurt.

Niet uitrukken, maar wel kennismaken met het vak

Het doel van de inspanningen voor de jeugdbrandweer is om de leden spelenderwijs voor te bereiden op – en op te leiden tot – een functie van brandweermedewerker. Ze rukken als jeugd niet uit, maar maken wel al kennis met het volledige operationele basispakket: incidentbestrijding, risicobeheersing, vakbekwaamheid en brandveilig leven. Bovendien leren kinderen en jongeren hoe ze brandveilig kunnen leven, wat ze ook weer doorgeven aan hun thuisfront en vrienden.

Landelijke jeugdbrandweerwedstrijden

Eens per jaar worden de landelijke jeugdbrandweerwedstrijden georganiseerd. Diverse korpsen, verdeeld over drie wedstrijdklassen, strijden om de landstitel. Na een aantal kwalificatieronden gaan uiteindelijk de beste vijf van de halve finale door naar de landelijke finale. Dit jaar stonden zowel de junioren als aspiranten van Hoorn en de junioren en aspiranten van Enkhuizen in de halve finale op 10 juni. Helaas zijn beide ploegen van Hoorn niet verder gekomen, maar de beide ploegen van Enkhuizen hebben wel een plek in de finale bemachtigd! Zij werden respectievelijk 2e en 4e. Ze strijden om de landstitel op 7 oktober in Nieuwerkerk a/d IJssel.

Meer weten over de jeugdbrandweer? Lees verder op http://www.vrnhn.nl/jeugdbrandweer. Onze jeugdbrandweerkorpsen van Alkmaar, Heerhugowaard en Enkhuizen zijn ook op Facebook te vinden.