Een flinke stijging van burgerhulpverleners in onze regio

Goede hulpverlening

Eind 2016 waren er 1267 meer burgerhulpverleners inzetbaar dan een jaar geleden: een toename van 30%. In totaal is 0,9% van de inwoners in Noord-Holland Noord aangesloten bij BurgerAED. Er zijn natuurlijk nog veel meer mensen nodig! Want bij een hartstilstand telt elke seconde.

In de gemeente Heerhugowaard is de hoogste stijging gemeten: 68%. Hierna volgen Alkmaar, Hoorn, Stede Broec en Koggenland. Toch blijven de grootste gemeenten in onze regio achter als we kijken naar het percentage inwoners dat burgerhulpverlener is. In Alkmaar, Hoorn en Heerhugowaard is dat percentage tussen de 0,6 en 0,8%. Ter vergelijking: de gemeente Opmeer scoort het beste met maar liefst 1,6% van alle inwoners in deze gemeente.

Met behulp van lokale en nationale wervingscampagnes kunnen we meer burgerhulpverleners werven. Dat is echt nodig, want het is duidelijk dat BurgerAED succesvol is. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ keken naar het verschil in overleving indien er wel of geen burgerhulpverleners in actie kwamen. Wat blijkt? Als burgerhulpverleners in actie komen, overleeft 27,1% van de patiënten. Als burgerhulpverleners niet in actie komen, is dat percentage slechts 16%.

Op de website burgeraed.nl kun je alle ontwikkelingen op het gebied van BurgerAED volgen. Er staan regelmatig mooie infographics op, bijvoorbeeld over bovenstaand verhaal: hier kun je die bekijken.

Bron: Frank Riedijk