Call to balloon: tijdwinst bij patiënten met een hartinfarct

Goede hulpverlening

Kun je patiënten met een hartinfarct sneller dotteren en zo zorgen dat hun hart minder beschadigt? Medewerkers van meldkamer, ambulance en de spoedeisende hulp van ziekenhuizen in Hoorn, Alkmaar en Amsterdam kijken samen hoe ze tijdwinst kunnen behalen.

Sinds 2012 proberen ze minuten tijd te winnen. Het dashboard van het proces laat zien waar tijd te behalen is. Van het moment dat 112 wordt gebeld, de 'call', tot aan het opblazen van de ballon in de afgesloten kransslagader van patiënten met een hartinfarct. Tegenwoordig maakt het ambulancepersoneel een hartfilmpje dat ze direct naar het ziekenhuis doorsturen. Is dotteren nodig? Dan staat meteen het dotterteam klaar in het ziekenhuis. Want sneller dotteren, betekent levens redden en een betere levenskwaliteit.

Voor deze manier van werken is veel belangstelling elders in het land. Afgelopen week publiceerde het vakblad Medisch Contact erover. “Het is een manier van denken die nog niet vanzelfsprekend is. Pas als je het analyseert zie je hoeveel winst er is te behalen, door er samen zoveel mogelijk tijd uit te knijpen”, zegt Martin Smeekes, directeur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Victor Umans, cardioloog van Medisch Centrum Alkmaar: “Nu gaan we alles op alles zetten om het tijdverlies bij de patiënt (tijdstip ontstaan klachten tot 112 bellen) te verminderen, daar kunnen we zeker 15 minuten winnen!”