Calamiteitenoefening bij de NAM-locatie Den Helder

Samenwerking tijdens crisis

Eind september oefenden de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), brandweer, ambulance, gemeente en politie samen hoe zij een grootschalig incident kunnen bestrijden. In Den Helder staat namelijk een van de grootste gasbehandelingsinstallaties ter wereld.

's Ochtends werd een operationele oefening georganiseerd. Het scenario was gebouwd rond een botsing van een duwbak, geladen met grind en een aardgascondensaat tanker die was afgemeerd aan de NAM verlaadkade aan het Noordhollands Kanaal. Deze “calamiteit” staat beschreven in het calamiteitenplan van de gemeente Den Helder. Geheel volgens dit plan schaalden we snel op naar GRIP 3. Zowel de CoPI (Commando Plaats Incident) als het ROT (Regionaal Operationeel Team) waren actief. Het GBT (Gemeentelijk Beleidsteam) werd tijdens deze oefening gesimuleerd.

's Middags werd een workshop georganiseerd voor senior vertegenwoordigers van de veiligheidsregio, de NAM, Staatstoezicht op de Mijnen, de gemeente Den Helder, de Provincie Noord‐Holland, de Marine, het Defensie Helikopter Commando, de Kustwacht en het Hoogheemraadschap. Er werd druk besproken wat de behoeften en acties zijn van alle organisaties wanneer het incident van de ochtend verder zou escaleren.

Dankzij deze dag zijn we veel wijzer geworden over wat alle partijen, betrokken in zulke grote incidenten, van elkaar kunnen verwachten. Ook weten we beter wat de grote risico's van de olie- en gasindustrie zijn, wat nodig is om incidenten te bestrijden en hoe we het beste mogelijke slachtoffers kunnen redden.