Brandweervrijwilligers geven presentatie op basisscholen om brand te voorkomen

Veiliger leven

In iedere gemeente geven brandweervrijwilligers voorlichting op basisscholen. Kinderen in groep 7 leren hoe ze brand kunnen voorkomen en wat ze moeten doen als er toch brand uitbreekt, op school of thuis. In het gebied van Brandweerteam Zuid-West (waar gemeenten Castricum, Alkmaar, Bergen en Heiloo onder vallen) bezochten brandweervrijwilligers maar liefst 78 scholen.

Ik hoop dat kinderen ’s avonds thuis aan de eettafel hun ouders vragen: “Wat doen wij als hier thuis brand is? Hebben we een vluchtplan?” vertelt medewerker brandweer en brandweervrijwilliger Arjan de Caluwé. “Nog liever hoop ik dat ze leren hoe ze brand kunnen voorkomen. Dat laat ik kinderen van groep 7 van de basisschool ook ervaren. Natuurlijk vertel ik het verhaal van een jongen die thuis boven op de koude zolder brand veroorzaakte onder zijn bed. Niet omdat hij dat wilde, maar omdat hij het koud had, zijn elektrische kacheltje aanzette, zijn telefoon wilde opladen en een nachtlampje liet branden. Maar als je dat allemaal aansluit op een opgerolde haspel, wordt die veel te heet en vliegt in brand. Dat maakt wel indruk!

De kinderen laat ik ook zelf proefjes uitvoeren tijdens de presentatie. Zo vraag ik een leerling om met een geblindeerd zwembrilletje op de klas uit de vluchten zodra de rookmelder piept. Net als de meeste mensen gaan kinderen dezelfde weg terug als waar ze zijn binnengekomen. Maar soms heb je een slimmerik die in een paar seconden meteen buiten staat via de nooduitgang achterin de klas. En ja, dan heb je wel een rookmelder verdiend! De kinderen gaan allemaal naar huis met een petje, sleutelhanger en de boekenlegger van Billy Brandkraan. De docent geven we werkboekjes en een docentenhandleiding, zodat alle kinderen nog een keer kunnen oefenen met wat ze geleerd hebben.”

Bekijk op de pagina van jouw gemeente hoeveel lessen zijn gegeven op de basisscholen bij jou in de buurt.